ISTRAGA

Turski zvaničnici tvrde da je tijelo ubijenog novinara Kašogija pronađeno

Saznao sam od pouzdanih izvora u službama sigurnosti Istanbula da je Kašogijevo tijelo pronađeno u bunaru u bašti rezidencije generalnog konzula Saudijske Arabije, izjavio je sagovornik agencije

AFP

B92

23.10.2018

Tijelo ubijenog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) je pronađeno, rekao je za Sputnjik lider turske partije Vatan Dogu Perinček. 

- Saznao sam od pouzdanih izvora u službama sigurnosti Istanbula da je Kašogijevo tijelo pronađeno u bunaru koji se nalazi u bašti na teritoriju rezidencije generalnog konzula Saudijske Arabije - izjavio je sagovornik agencije.

Izvor lista “Hurijet“ u turskoj policiji ispričao je detalje istrage. Konkretno, policija je, zahvaljujući patikama, otkrila da je prema snimcima kamera za nadzor iz Konzulata izašao “dvojnik“ novinara, prenosi B92.

- Kada je Kašogi ušao u Konzulat, nosio je cipele, a ne patike. Prva razlika koju je primijetio policijski tim koji je pregledao snimke s kamera za nadzor su bile cipele - rekao je izvor.

Saudijski novinar i dopisnik “Washington Posta“ Džamal Kašogi ubijen je u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tučnjavi s ljudima koje je tamo sreo, saopćila je ranije Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

Nakon višednevnog demantiranja optužbi, u petak uvečer je Saudijska Arabija priznala da Kašogi jeste ubijen u njenom konzulatu u Istanbulu, navodno nakon neplanirane “svađe i tučnjave“. Uhapšeno je 18 osoba i smijenjen visoki zvaničnik saudijske obavještajne službe.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a posljednji put je viđen kako ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.