SVIJET

Sigurnosne kamere snimile ubice Kašogija, jedan od prvih pratilaca princa Salmana umiješan u ubistvo

Mutreb je iskusni saudijski obavještajac i diplomata

Kamere iz hotela prikazuju Mutreba sa koferom u noći kada je Kašogi nestao. CNN

O.K.

19.10.2018

Saudijski obavještajac i bivši diplomata Maher Abdulaziz Mutreb odigrao je "ključnu ulogu" u ubistvu saudijskoj novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), rekao je izvor blizak turskim istražiteljima za "CNN".

Isti izvor kazao je kako je Mutreb bio potpuno svjestan toka operacije.

Mutreb, koji je radio kao sekretar u Saudijskoj ambasadi u Londonu, opisan je kao jedan od časnika saudijske obavještajne službe i čovjek blizak prestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu.

- On je imenovan kao jedan od bliskih pratilaca i zaštitara u pratnji princa Salmana - rekao je jedan izvor iz Saudijske Arabije CNN-u.

Mutreb se može vidjeti i na slikama posjete Salmana SAD ranije ove godine.

Nekolicina američkih zvaničnika kazala je za CNN da bilo koja akcija koja se provodi uz učešće najbližih saradnika princa nije mogla biti izvršena bez njegovog znanja.

Sigurnosni snimci koji prikazuju kretanje Mutreba, jednog od 15 saudijskih obavještajaca za koje se sumnja da su povezani s nestankom i na kraju smrću Kašogija, objavljeni su jučer u turskim medijima.

Turski istražitelji nastavljaju tražiti dokaze o tome šta se desilo Kašogiju, dok se u svjetskoj javnosti podiže sumnja u umiješanost saudijske kraljevske porodice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.