MIGRANTSKA KRIZA

ISIL sprema pakao: UN upozorava da prošla kriza nije ništa u usporedbi s onim što se priprema

The Guardian

26.4.2018

ISIL-ovi komandiri napuštaju Siriju i, u saradnji s ekstremističkim grupama iz Afrike, pokušavaju potaknuti novi imigracijski val prema Evropi u koji bi se i sami infiltrirali, izjavio je čelnik UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP) Dejvid Bizli (David Beasley).

Bizli kaže kako se ISIL-ovci protjerani iz Sirije povezuju u Africi s lokalnim ekstremistima te da nedostatak hrane koriste i kao sredstvo za regrutiranje novih članova, ali i za migracije miliona Afrikanaca prema Evropi. Posebno ističe područje Sahela, granični pojas koji ide duž Sahare i sudanske savane, a u kojem u 12 država živi 500 miliona ljudi.

- Međunarodna zajednica, posebno Evropa, naučila je lekciju iz rane faze sirijskog konflikta. Ako ne osigurate opskrbu hranom, suočit ćete se s neželjenim posljedicama. Razgovarao sam sa ženama, ne samo u Siriji, koje bi mi govorile: ''Nije mi se muž htio priključiti ISIL-u, ali nismo imali hrane, ni izbora.'' To je njihova strategija.

Zbog toga Bizli predviđa da će uslijediti novi val migracije, s tim da će sada biti puno veći.

- Ako su Evropljani mislili da su imali problem zbog zemlje od 20 miliona poput Sirije, čekajte što će se dogoditi kad se dodatno destabilizira šira regija Sahela. Tu se evropska i međunarodna zajednica treba probuditi - izjavio je Bizli za ''Guardian''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.