GLOBUS

Rusija napala SAD zbog izvještaja o nuklearnom oružju, stručnjaci strahuju zbog mogućeg sukoba

Avaz.ba

3.2.2018

Rusija je u subotu kritizirala "ratoboran i proturuski karakter" novog američkog izvještaja o nuklearnom oružju objavljenom dan ranije, upozorivši da će poduzeti potrebne mjere za zaštitu svoje sigurnosti od SAD-a.

- Od prvog čitanja u oči upada ratoboran i proturuski karakter tog dokumenta - ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju, izražavajući "duboko razočaranje" njime.

- Morat ćemo naravno uzeti u obzir pristupe koji sada kruže Vašingtonom i poduzeti potrebne mjere za očuvanje naše sigurnosti. -

Povećani rizik od nuklearnog rata

SAD je u petak objavio da želi razviti novo nuklearno oružje slabe snage, ukazujući na ponovno naoružavanje Rusije u tom segmentu. Stručnjaci stoga strahuju od nove utrke u naoružanju i povećanog rizika od nuklearnog rata.


Moskva je u subotu osudila "pokušaj da se dovodi u pitanje njezino pravo na legitimnu odbranu".

- Nadamo se da je Vašington svjestan povišenog nivoa opasnosti tih direktiva iz aspekta praktičnog vojnog planiranja - navodi ministarstvo.

- Nepravedan pokušaj Vašingtona da prebaci odgovornost na druge -

Moskva ocjenjuje da je američki dokument pun proturuskih klišeja, čudnih optužbi za agresivno ponašanje, svih mogućih oblika miješanja u rusku ingerenciju i neutemeljenih optužbi za kršenje niza sporazuma o kontroli naoružanja.

- Vidimo to kao nepravedan pokušaj Vašingtona da prebaci na druge vlastitu odgovornost za pogoršanje situacije kada je riječ o međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti i neuravnoteženosti mehanizama za kontrolu naoružanja, što je rezultat niza neodgovornih poteza samog SAD-a - dodaje.

Rusija uvjerava da "strogo poštuje svoje obveze temeljem svih međunarodnih sporazuma" i da je uprkos svemu spremna surađivati sa SAD-om na izgradnji "stabilnih odnosa" i "očuvanju strateške stabilnosti." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.