GLOBUS

ISIL ponovo prijeti: Ubijat ćemo pijane ljude na dočeku Nove godine

Avaz.ba

28.12.2017

Podružnica "Islamske države" u Somaliji objavila je svoj prvi video u ponedjeljak, u kojem je poslala jezivu prijetnju svima koji će slaviti Novu godinu uz uobičajeno društvo alkohola.

Visoko producirani video dug osam i pol minuta počinje scenom božićnog bora, šampanjca koji se toči u čašu i glasova slavljenika koji odbrojavaju do Nove godine. 

No odmah zatim, umjesto veselih čestitki za Novu godinu, čuje se povik ''Alahu Akbar'' (Bog je velik) i zvukovi očitog terorističkog napada.

Božić i Nova godina "nova prilika" za napade

Nakon toga, narator poziva sljedbenike ISIL-a da iskoriste slabost alkoholiziranih slavljenika za Božić i Novu godinu kao ''novu priliku'' za sijanje smrti i uništenja, piše Newsweek, prenosi Index.hr.  

''Ova poruka je za braću koja žive među kafirima (nevjernicima). Ne osjećate li bol svoje muslimanske braće u Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji, Burmi i Palestini? Prorok - mir bio s njim - je rekao: ‘Kafir i njegov ubica nikad neće biti zajedno u vatri pakla’. Što znači, ubijanje kafira vaša je karta van džehenema (pakla)'', govori dalje nepoznati maskirani muškarac u kameru, držeći kalašnjikov.

Osim odvratnih prijetnji, ovaj džihadist prkosno poručuje da je ISIL ''ovdje da bi ostao''. '

"Borit ćemo se i nastaviti se boriti dok ne zavladamo cijelim svijetom pomoću šerijata i ove crne zastave s porukom ‘Nema boga osim Alaha'", kaže se u poruci.  
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.