GLOBUS

Evropa strahuje od novih napada: Stotine ISIL-ovih terorista skriva se u Turskoj

Avaz.ba

27.12.2017

Stotine pripadnika ISIL-a koji su iz Velike Britanije otišli u Siriju kako bi se borili na strani ove terorističke organizacije sada se skriva u Turskoj, upozorili su obavještajni službenici. 

Civan Džalili, obavještajac izjavio je da je većina Britanaca koja se pridružila ISIL-u pobjegla iz Sirije u Tursku i time povećao strah od mogućih novih terorističkih napada u Evropi.

"Progon je počeo nakon pada Mosula u Iraku i nastavljen je nakon ISIL-ovog gubitka Rake. Imamo mnogo francuskih državljana i brojne državljane drugih zemalja u zatvorima, ali većina Britanaca je pobjegla", rekao je Džalil.

Britanske i evropske sigurnosne službe već dugo strahuju od terorističkih napada nakon povratka stranih ISIL-ovih boraca u svoje države. Prema procjenama, oko 900 Britanaca je otišlo u Irak i Siriju kako bi se borili na strani ISIL-a, a samo polovina ih se vratila. U borbama je poginulo više od 100 britanskih militanata.

Prijetnja terorističkih napada u Velikoj Britaniji i dalje se procjenjuje kao ozbiljna, što znači da su novi napadi mogući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.