GLOBUS

Papu savjetovali da ne koristi riječ "Rohindža"

Agencije

16.11.2017

Vodeće ličnosti u Rimokatoličkoj crkvi i međunarodnoj politici savjetovale su papi Franji da izbjegava korištenje riječi "Rohindža" tokom posjete Mijanmaru zbog političke osjetljivosti, ali organizacije za zaštitu ljudskih prava traže da se on pridržava međunarodnog zakona o samoodređenju.

Većinski budistički Mijanmar odbacuje termin "Rohindža" i ne priznaje ovaj narod kao državljane niti kao etničku grupu s vlastitim pravima, piše Reuters.

Uoči papine posjete Mijanmaru i Bangladešu, koja će biti održana od 27. novembra do 2. decembra, nekoliko visokopozicioniranih ličnosti, uključujući bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Anana (Annan) i mijanmarskog kardinala Čarlsa Maung Boa (Charles), sugerirale su da on ne bi trebao koristiti termin "Rohindža".

Papa, manje predvidljiva ličnost od svog prethodnika, već je koristio termin "Rohindža", te taj termin obilato koriste međunarodne institucije poput UN-a i vlade država poput SAD.

Iz Vatikana, iz kojeg obično ne daju komentare na papinske govore uoči posjeta, nisu željeli odgovoriti da li bi Franjo mogao poslušati ove savjete i umjesto "Rohindža" koristiti termin "muslimani u državi Rakhine".

Papa Franjo, aktivan borac za ljudska prava i migrante, ranije ove godine govorio je o "progonu naših Rohinja braće i sestara" i stao je u zaštitu njihovog prava da "žive u skladu sa svojom kulturom i muslimanskom vjerom".

Pripadnici organizacija za zaštitu ljudskih prava se nadaju da papa neće štediti na udarcima u Mijanmaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.