GLOBUS

Sjeverna Koreja sprema novi raketni test?

Avaz.ba

2.11.2017

Sjeverna Koreja mogla bi izvršiti novi raketni test, s obzirom na ubrzane aktivnosti koje su uočene u istraživačkim postrojenjima, javila je agencija Jonhap, pozivajući se na južnokorejsku špijunsku agenciju. 

"Postoji mogućnost da Sjeverna Koreja ispali raketu, jer su primjećena aktivna pomjeranja vozila u istraživačkom postrojenju u Pjongjangu", navela je južnokorejska Nacionalna obavještajna služba. 

Jonhap navodi i da postoji mogućnost da je lokacija za nuklearno testiranje u sjeverozapadnom gradu Pungje-ri pretrpjela oštećanja u šestoj i najvećoj nuklearnoj probi koju je Pjongjang izveo u septembru, prenosi Rojters.

AFP ukazuje da je ova vijest objavljena samo nekoliko dana uoči očekivane posjete američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) podijeljenom poluostrvu. U okviru azijske ture, Tramp će u utorak doputovati u Seul, a posjetiće i Japan, Kinu, Vijetnam i Filipine.  

Šef NATO Jens Stoltenberg je u Seulu izjavio da su oružane ambicije Pjongjanga postale "globalna prjetnja".

"Mislim da svi shvatamo da bi rat bio izuzetno opasan i katastrofalan ne samo za ljude koji žive u ovom regionu, veći i za svjetski mir i sigurnost", kazao je Stoltenberg.  

Stoltenberg je poručio da je Alijansa "uvijek spremna da odgovori i odbije svaki napad iz bilo kog pravca".

Prema njegovim riječima, važno je da se "tenzije ne dramatizuju" da se ne bi stvorila "problematičnija situacija", prenosi B92.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.