GLOBUS

Poludjeli vojnik otkrio šokantne stvari: Pio sam krv mrtvih terorista ISIL-a u Siriji

Avaz.ba

16.8.2017

Nekadašnji britanski vojnik Tim Wordsworth kojeg njegovi kurdski vojni drugovi nazivaju i "Tim kanibal" u potresnoj je ispovijesti otkrio kako je otišao iz udobnosti Londona u borbu protiv ISIL-a u Siriju, a njegovu priču prenosi Daily Mail.

Tim je otkrio kako je ispalio barem 1000 metaka u pripadnike ISIL-a dok se borio s Narodnim jedinicama za zaštitu sirijskog Kurdistana (YPG).

Taj je oženjeni 39-godišnjak rekao kako je osjetio poriv boriti se protiv tih "bolesnika" zbog nedovršenog posla koji je imao u vojsci te kao odgovor na pokolj više od 1000 Jazida od strane ISIL-a u avgustu 2014.

Nadimak kanibal zaradio je jer je pio krv mrtvih džihadista dok ih je prebacivao do masovne grobnice.

Opisao je borbe kao "Prvi svjetski rat" i otkrio nezamislive strahote kojima je svjedočio, poput gledanja mrtvih boraca tako osakaćenih da su im čeljusti bile razvučene iznad lubanje.

Boravio je u kućama gdje su nekadašnji stanari bili brutalno ubijeni, dok bi ulicama sela koje su uspjeli osloboditi od ISIL-a lutali izgladnjeli psi i mačke.

- Gledao sam unakažena lica djevojčica koje još nisu ušle u pubertet, a ovi su im divljaci bacali kiselinu u lice jer se nisu htjele seksati s njima. Alternativa je bila naprosto ih zatući i baciti u jamu- ispričao je.

- Stvarnost tog rata, povreda i totalnog užasa smrti najgori je doživljaj koji iko može iskusiti. Ipak, kad ratujete tamo, lično protiv takvih životinja sa suprotne strane i s Kurdima koji vam drže leđa, cijela stvar vas uvuče. To što sam preživio je pravi blagoslov - kaže Tim.

On je proveo pola godine boreći se s YPG-om te se nakon toga pridružio vladinoj vojsci iračkog Kurdistana, boreći se protiv ISIL-a u Iraku. Tamo je bio zarobljen tri mjeseca nakon što je uvrijedio kurdskog predsjednika Masouda Barzanija za što je i sam kasnije priznao da je bio glup potez. 

Prije toga tim nije učestvovao u ratu, već samo u mirovnim misijama u BiH i na Kosovu, a danas se nada kako više neće morati ratovati, već mu je želja podučavati druge vojnike streljaštvu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.