GLOBUS

Otkriveno ko su zapravo borci Islamske države: Ti mladići uglavnom ne znaju ništa o islamu

Avaz.ba

5.8.2017

Mladići koji odlaze od svojih domova kako bi se u Siriji borili na strani "Islamske države" uglavnom su iz nefunkcionalnih porodica, slabog obrazovanja i nemaju osnovno razumijevanje istinskog značenja džihada pa čak i islama, navodi se u novom izvještaju Kancelarije UN za borbu protiv terorizma.

U studiji se navodi da uprkos tome što tvrde da štite muslimane, većina povratnika iz borbi u Siriji su "početnici" u svojoj vjeri i neki od njih ne znaju ni ispravna pravila molitve.

- Većina svoju religiju vidi u obliku pravde i nepravde, a ne pobožnosti i duhovnosti - navode autori istraživanja zasnovanog na razgovorima sa 43 osobe iz 12 država.

U studiji se navodi da će tipičan borac "Islamske države" biti "muškarac, mlad i slabog ekonomskog stanja, slabo obrazovan i nezaposlen".

 - Uglavnom će dolaziti iz porodice koja nije na margini, društvenoj ili političkoj. Većina su nezaposleni i tvrde da njihovom životu nedostaje smisao - kaže se u istraživanju.

Tri četvrtine ispitanih došlo je do Sirije ali su kasnije donijeli odluku da odu, dok su ostale presrele vlasti ili su zaustavljeni na putu ka ratnoj zoni.

Uprkos apelu svim članicama UN, autori su izrazili žaljenje da je samo sedam država dalo saglasnost za učešće u studiji, tri iz EU, a četiri sa Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.