GLOBUS

ISIL-ova militantica godinama je pozivala na napade i odrubljivanje glava kršćanima, a sada plače i želi se vratiti kući

Avaz.ba

4.7.2017

- ISIL-ova militantica iz Kenta koja je odvela sina u rat u Siriju "plače i želi se vratiti u Veliku Britaniju" - izjavila je za Sky News Aisha, supruga jednog od džihadista.

Bivša pankerica Sally Jones (48) udala se za ISIL-ovca Junaida Hussaina i nakon njegove smrti dobila nadimak "Bijela udovica". Aisha je izjavila da joj tamošnji teroristički vođe ne dopuštaju povratak u Britaniju.

- Plače i želi se vratiti, ali ISIL joj to ne dopušta, jer je sada supruga vojnika. Rekla mi je da se želi vratiti u svoju državu. Izgubila je supruga u ratu prošle godine. Ima samo jednog sina - izjavila je supruga drugog militanta.

Jones je postala omražena nakon što je pobjegla u Siriju 2013. godine sa 10-godišnjim sinom. Njen suprug je ubijen u napadu prošle godine, kada je izjavila da je "ponosna što su ga ubili najveći Alahovi neprijatelji".

Poznata i pod imenom Umm Hussain al-Britani, Jones je na internetu često objavljivala propagandu ISIL-a i popise imena za ubistva te navodila da želi emitirati odrubljivanje glava kršćanima.

Nebrojeno puta je objavljivala terorističke prijetnje Velikoj Britaniji, SAD-u i Europi te pozivala militante na nove napade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.