SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv Denisa Stojnića zbog trgovine utjecajem

Koristio počasnu iskaznicu OSA-e i imao kontakte s bivšim direktorom Osmanom Mehmedagićem

Advokat Omar Mehmedbašić i Denis Stojnić. Avaz

B. C.

prije 4 sata 26 minuta

Sud Bosne i Hercegovine je 20.9.2024. potvrdio optužnicu u predmetu Denis Stojnić koja optuženog Denisa Stojnića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219. stav 1. KZBiH, u vezi sa članom 29. i članom 54. istog Zakona, saopćeno je iz Suda BiH.

- Optuženi se, između ostalog, tereti da je, u periodu od 3.3.2021. do kraja mjeseca oktobra 2022. godine na području Kantona Sarajevo, a nakon što je za dva lica, M.S.A.A. i A.S.A.B., Služba za poslove sa strancima BiH utvrdila da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, odnosno prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost BiH, u namjeri sticanja imovinske koristi u novcu, koristeći počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kao i stalnim neposrednim i posrednim kontaktima s nekadašnjim direktorom OSA-e, O. M., od istih zahtijevao i primio novčane iznose od 25.000,00 EUR i 24.000,00 KM.- saopćeno je iz Suda BiH.

Dalje se navodi da je na taj način koristio svoj stvarni utjecajni položaj prema O. M. kao službenom licu u instituciji Bosne i Hercegovine, te tako posreduje da u svojstvu direktora OSA-e BiH naredi pokretanje nove procedure sigurnosnih provjera unutar službe i utječe da izvršene provjere ukažu da naprijed navedena dva strana državljanina ne predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost, odnosno prijetnju za javni poredak, javni red i mir ili sigurnost Bosne i Hercegovine i time ne budu protjerani ili udaljeni iz BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.