GORAŽDE

Dvadeset mjeseci bez pomaka u istrazi: Ko je pucao Raščiću u glavu

Istraga traje i dalje, a kada dovede do konkretnih rezultata javnost će biti obaviještena, kaže tužilac Bilajac

Raščić: Podlegao nakon deset dana. Avaz

Alen Bajramovic

prije 13 sati 22 minute

Prošlo je više od 20 mjeseci od brutalnog ubistva Goraždanina Almira Raščića, a novih detalja iz istrage, bar onih koji bi bili dostupni javnosti, još nema.

Izvršilac zločina, koji je iz zasjede, 13. januara 2023., na prostoru koji nije bio osvijetljen, niti pokriven videonadzorom, pucao u bivšeg nogometaša i goraždanskog poduzetnika, još je nepoznat.

Krenuo do vozila

- Istraga nije stala, traje i dalje, a kada dovede do konkretnih rezultata javnost će biti obaviještena. Sve što bismo rekli može ugroziti daljnji tok istrage – kazao nam je kantonalni tužitelj Mirsad Bilajac.

Podsjetimo, na Raščića je pucano 13. januara, otprilike u 22 sata, u prolazu zgrade u kojoj je živio, u momentu kada je krenuo do automobila na obližnjem parkingu. S teškim povredama glave prebačen je u UKC Sarajevo, gdje je, deset dana poslije, preminuo.

Bilajac: Istraga u toku. Facebook

Od Raščića se, 27. januara 2023., oprostilo hiljade ljudi iz cijele BiH, koje je ujedinila bol zbog preranog odlaska dobrog čovjeka, solidarnost s neutješnom porodicom, ali i bijes zbog činjenice da je ubica još na slobodi.

Na mjestu zločina pronađeni su čahura i defomirana košuljica metka kalibra 7,62 milimetra.

Vršene provjere

U okviru jedne od najkompliciranijih istraga koju su policijski istražitelji i Tužilaštvo u Goraždu do sada imali, vršeni su pregledi videonadzora sa saobraćajnica u gradu i ceste prema zgradi, na poligrafu su testirani registrirani vlasnici istog tipa naoružanja za koje se pretpostavlja da je korišteno u napadu.

U istragu su uključene bh. policijske agencije na svim nivoima, od MUP-a BPK i KS, Federalne uprave policije do SIPA-e, a neki tragovi vodili su i izvan BiH, pa su određene provjere tražene i od policijskih agencija drugih država.

Memorijalni turnir

Almir Raščić je bivši nogometaš „Željezničara“, „Veleža”, „Olimpika”, „Goražda” i „Azota”. U znak sjećanja na sportistu i dobrog čovjeka, ove godine ustanovljen je i Memorijalni nogometni turnir veterana “Almir Raščić Raša” na kojem su učestvovali veterani klubova u kojima je igrao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.