TUŽILAŠTVO USK

Potvrđena optužnica protiv Rasima Jusića zbog pokušaja ubistva muškarca u Bužimu

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici

Potvrđena optužnica Tužilaštva USK. Avaz

B. C.

19.8.2024

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Rasima Jusića (61) podignutu zbog postojanja osnovane sumnje da je u martu 2023. godine, na benzinskoj pumpi „Kov-grad“ u Bužimu pokušao ubiti J.S., saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Ispalio jedan hitac iz pištolja

Tužilaštvo je Jusiću predmetnom optužnicom stavilo na teret dva krivična djela:

• da je dana 09.03.2023. godine oko 09,00 sati u ulici 505. Viteške brigade, općina Bužim na parking prostoru benzinske pumpe ''Kov-Grad'' Bužim, zbog ranijih loših odnosa, zaustavio vozilo J.S., pa je između njih došlo do kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba, nakon čega ga je osumnjičeni pošpricao suzavcem u predjelu očiju i lica, pa kada je J. S. krenuo da se vraća unazad prema svom automobilu, Jusić Rasim je svjestan da istog može lišiti života i htijući to iz džepa jakne izvadio pištolj ručne izrade takozvani ''nimac'' i ispucao jedan hitac u pravcu J. S., a zatim ispraznio pištolj i izbacio čahuru iz istog, stavio drugi metak u cijev pištolja, a u daljem pucanju ga je spriječio V. R. držeći ga za ruku u kojoj je držao pištolj, kojom prilkom je J. S. usljed dejstva spreja suzavca zadobio tjelesne ozljede u vidu povrede lijevog oka u vidu krvarenja u očnu ovojnicu, a usljed dejstva udaraca po glavi i tijelu zadobio povrede u vidu krvarenja nosa, dok je uslljed dejstva ispaljenog metka u tijelo zadobio tjelesne ozljede u vidu povrede obje sjedalne regije i desne natkoljenice u vidu strijelnih rana, što sveukupno čini laku tjelesnu ozljedu, dakle da je pokušao drugog usmrtiti te

- da je dana 09.03.2023. godine oko 09,00 sati u ulici 505. Viteške brigade, općina Bužim ispred benzinske pumpe ''Kov-Grad'' Bužim, suprotno odredbi člana 7. stav 1. Zakona o oružju i municiji USK (Sl. glasnik br. 15/21), iako svjestan da je zabranjeno držanje i posjedovanje oružja bez odgovarajuće isprave o oružju, bez odgovarajuće isprave o oružju posjedovao i nosio vatreno oružje kratku pušku ručne izrade tzv. ''Kubura'' ili ''nimac'' i 6 (šest) komada patrona kalibra 16mm, a što je i htio, koje oružje je prema članu 6. stav 1. tačka b) istog zakona svrstana u kategoriju B oružja – oružja za koje je potrebno odobrenje , dakle da je bez važeće isprave o oružju nabavio, posjedovao i držao i nosio vatreno oružje i municiju za oružje kategorije B za čije držanje i nošenje je potrebno odobrenje nadležnog organa.

Očekuje se zakazivanje ročišta

Optužnicom je predloženo da se od optuženog trajno oduzmu predmeti koji su služili pri izvršenju ovih krivičnih djela – suzavac i oružje ručne izrade, te da se isti po pravosnažnosti presude unište.

Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je brojnim dokazima prikupnjenim u toku istrage, a naročito izjavama svjedoka i složenim medicinskim, hemijskim, biološkim, mehanoskopskim i balističkim vještačenjem.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivici pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.