NAPAD U SARAJEVU

Advokat Mehmedbašić za "Avaz": Podignuta optužnica protiv žene zbog ubistva

Sjekirom ga izudarala po glavi

Mehmedbašić zastupa optuženu. Avaz

2.11.2023

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Irene Karić iz Sarajeva zbog ubistva supruga Nijaza, bivšeg uposlenika Općine Stari Grad Sarajevo, potvrdio je za “Avaz” advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa optuženu.

Obavljeno vještačenje

- Ono što je bitno u ovom predmetu jeste da je vještak utvrdio da je ona u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila bitno smanjeno uračunljiva - istakao je Mehmedbašić.

Karić je optužena za ubistvo počinjeno s umišljajem.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su 10. maja uhapsili Karić, koja je tada udarcima sjekirom pokušala ubiti svog supruga Nijaza.

- Ona je dala izjavu u policiji, gdje je ispričala da je njen suprug duže vrijeme maltretirao nju i troje djece te da je sve to jednostavno kulminiralo. Riječ je o teškom slučaju nasilja u porodici koje je provodio oštećeni - kazao je tada Mehmedbašić, koji nije želio dalje komentirati slučaj.

Porodična drama desila se tokom noći u porodičnoj kući u sarajevskom naselju Sedrenik. U međuvremenu je Nijaz Karić podlegao povredama, pa je djelo sada kvalificirano kao ubistvo.

Ležao na kauču

Prema njenim tvrdnjama, većinu teško zarađenog novca morala je davati suprugu koji se konstantno kockao, jer je on prijetio da će je u protivnom maltretirati i tući. Pred istražiteljima je ispričala da je oko tri sata poslije ponoći uzela sjekiru i nekoliko puta udarila supruga, koji je u tom trenutku ležao na kauču.

Ona tvrdi da isprva nije znala da je teško povrijedila supruga te da je tek ujutro, kad je svanulo, vidjela ga krvavog, nakon čega je alarmirala policiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.