SUĐENJE

Ramić Ćamil i ostali: Zarobljenik preminuo u pritvoru

Samo sam ga doveo do te prostorije i, koliko se sjećam, ali nisam siguran, tamo su bili Emil i Ćamil, rekao je svjedok

Zločini počinjeni u Višegradu. BIRN BiH

A. O. / BIRN BIH

15.5.2023

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je jedan zatvorenik preminuo u pritvoru u Kaošticama, kao i da misli da je s njegovom smrću bio upoznat Ćamil Ramić, kojem se s još tri osobe sudi za zločine u Goraždu i Višegradu, odnosno Rogatici.

Fahrudin Međuseljac rekao je u Državnom sudu da je bio u Vojnoj policiji, smještenoj u kući Nedžiba Hurema u Kaošticama, gdje se nalazio i pritvor, te prostorija za ispitivanje zatvorenika.

Odveo ga na ispitivanje 

On je naveo da je komandant Vojne policije bio Emil Kos, te da su u akciji na Meremišlje zarobili četvoricu pripadnika Vojske RS. Koliko se sjeća, jednom je izveo zarobljenika i odveo ga na ispitivanje.

- Samo sam ga doveo do te prostorije i, koliko se sjećam, ali nisam siguran, tamo su bili Emil i Ćamil - rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao da su uslovi bili teški, nije bilo hrane i bilo je zlostavljanja zarobljenika.

- Jednog sam vidio kada su ga vodili do toaleta; jedva je hodao, glava mu je bila oborena, izgledao je kao pretučen - naveo je svjedok.

Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović da li je taj zatvorenik bio iz Zenice, svjedok je rekao da se ne sjeća, a potom mu je tužiteljica predočila izjavu koju je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2017. godine u kojoj je rekao da je vidio zarobljenika iz Zenice koji je imao modrice po glavi.

Nije ga vidio vani 

- Ja njega nisam vani vidio, samo u pritvoru - rekao je svjedok te dodao da je taj zarobljenik preminuo u pritvoru.

- Čuo sam da je umro od gušenja, a neki su govorili da je podlegao od batina, ne znam šta je tačno - rekao je i dodao da je doktor Benjamin Dizdarević konstatovao da je smrt nastupila usljed gušenja.

Međuseljac je rekao da nikoga nije obavještavao, da se ne sjeća da li je optuženi Ramić bio u kući Hurema ili je bio na liječenju nakon ranjavanja, ali da pretpostavlja da su Kos i Ramić bili upoznati sa smrću ovog zatvorenika.

Rekao je i da su bile još dvije akcije – jedna na Strmicu, a druga na Strgačinu, te da je vojska iz Strmice dovela veći broj zarobljenika koje su kasnije odveli u Goražde.

Nastavak suđenja 

On je naveo da je, uz odobrenje komandanta, sredinom aprila 1993. godine prešao u Prvi korpus Armije BiH u Sarajevo.

Ćamil Ramić je optužen s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.