TOMO MEDVED

Potpredsjednik Vlade Hrvatske: Poletjeli su iz Splita znajući kakvi su uslovi

Njima se zahvalio, sistem je pohvalio, a porodici stradalih izrazio sućut

Potraga za avionom. CROPIX

A. O. / Jutarnji.hr

30.5.2022

Sportski avion sa četiri putnika srušio se jučer sjeverno od Rakovice (između Plitvičkih jezera i granice s BiH). 

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Tomo Medved izjavio je da imaju evidencije o putnicima koji su bili ukrcani u avion, ali o identitetu nastradalih osoba još ne mogu pričati.


- Sačekajmo da Kantonalno državno odvjetništvo okonča postupak. Poznato nam je sve ono što je bilo poznato za najavu leta i putnika, ali s obzirom da ovdje govorimo o nesreći i tijelima osoba koje su smrtno stradale, u obavezi smo sačekati da KDO i policija utvrde sve detalje uslijed kojih je došlo do pada, tip letjelice i sve što se tiče letjelice kao i osobama koje su smrtno stradale - rekao je on.

Dodao je da mogu konstatirati sa su jučer, u vrijeme kad je letjelica nestala s radara, odnosno pala, bili izrazito loši meteo uslovi.


Meteo uslovi

- Inženjer za avionske nesreće će u okviru svoje nadležnosti utvrditi i te detalje. Letjelica je poletjela iz Splita, imali su saznanje o meteo uslovima, ali uslijed kojih okolnosti i što je razlog pada, sačekajmo da se okonča cijeli proces utvrđivanja činjenica - rekao je u Broćancu potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, gdje je s ministrom odbrane Marijem Banožićem stigao u obilazak potražnim timovima, koji su učestvovali u akciji traganja. 

Njima se zahvalio, sistem je pohvalio, a porodici stradalih izrazio sućut.

- Nakon što smo zaprimili informaciju o postupanju svih naših intervencijskih snaga i da smo pronašli avion i tijela tragično stradalih putnika, izražavam sućut u ime Vlade Republike Hrvatske porodicama smrtno stradalih putnika Cessne. Želim iskazati zahvalu na naporu i čestitati svim sastavnicama Civilne zaštite i Domovinske sigurnosti u doprinosu u nastojanju da što brže pronađemo lokaciju i tijela poginulih putnika. Zahavalu upućujem direktoru Civilne zaštite Damiru Trutu i svima sastavnicama sistema Civilne zaštite, MUP-u, specijalnoj, interventnoj i temeljnoj policiji, HGSS-u iz cijele Hrvatske, jedinicama lokalne samouprave, lovcima, koji su pozvani i uključili se u timove - rekao je on. 




Pronađen avion

- U manje od 23 sata od dojave o nestanku zrakoplova aktiviran je sistem u skladu s procedurama i sve sastavnice u najkraćem mogućem vremenu uključile su se po propisanoj proceduri u traganje za avionom. Nažalost, zbog izrazito loših meteo uslova, jučer je bilo teško pronaći avion, a danas, uz tehnička pomagala putem dronova, ali i kvalitetnu organizaciju pretražnih timova, pronađen je avion - rekao je potpredsjednik Vlade Medved.

Nakon pronalaska, dodao je, Kantonalno državno odvjetništvo provodi istragu u saradnji s policijom i inspektorom za avionske nesreće. Očekuje da će i oni u najkraćem mogućem vremenskom periodu moći odraditi posao iz svoje nadležnosti kako bi se moglo dalje pristupiti izvlačenju posmrtnih ostataka stradalih putnika i samog aviona, piše Jutarnji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.