MINISTAR MUP-A RS

Dragan Lukač: OSA nas nije obavijestila da je Radenku Bašiću ugrožena sigurnost

SIPA u kancelariji u Mostaru je imala doušnika koji je donio informacije da može da dođe do ugrožavanja policijskog inspektora, kazao je Lukač

Lukač: Informaciju nismo dobili na vrijeme. Agencije

Piše: B. C.

28.3.2022

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač kazao je da nije tačno da je Obavještajno-sigurnosna agencija obavijestila MUP RS-a da je ugrožena sigurnost načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

- Nikada nas to nisu obavijestili, to nije tačna informacija. Konkretno od OSA-e nismo dobili ništa po tom pitanju – izjavio je danas Lukač.

Osumnjičeni za ovo ubistvo Bašića je je Aleksandar Miljatović, dok je kao organizator osumnjičen Dalibor Railić.

Dragan Lukač je danas izjavio da su postojale određene informacije koje su bile u opticaju i da je SIPA u kancelariji u Mostaru imala doušnika, koji je donio informacije da može da dođe do ugrožavanja policijskog inspektora.

- U informaicji je pominjano ime Railića. Međutim, ta informacije je polovinom decembra prošle godine bila u opticaju i proslijeđena u kancelariju u Banjoj Luci, ali nikada zvanično nismo dobili informaciju da može postojati ugrožavanje nekog našeg inspektora. Ni u toj informaicji se nije pominjalo konkretno ime, ali jeste Railić kao neko ko traži mogućeg izvršioca da ubije policajca za novac. Ne znam zašto nam ta informacija nije dostavljena na vrijeme- izjavio je Lukač.

On je da je direktor SIPA-e Darko Ćulum već pokrenuo unutrašnji postupak, da se utvrdi kako se kretala informacija i zašto nije došla do MUP-a Republike Srpske.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.