ODLUKA SUDA

Potvrđena optužnica u predmetu Branislav Lasica i drugi

Terete se da su planirali, pripremali, dogovarali, naredili, podstrekavali, učinili, pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju krivičnih djela

Sud Bosne i Hercegovine. ARHIV

A. O.

2.2.2022

Sud Bosne i Hercegovine je 12. januara 2022. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 29. decembra 2021. godine, kojom se optuženi Branislav Lasica i Miroslav Milović terete za počinjenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a), b), c), e) i f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi s članovima 29, 30, 31, 34, 176. stav 1. i 4. i članovima 180. stav 1., 247, 248. i 249. istog Zakona.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Branislav Lasica i Miroslav Milović u periodu od početka maja do kraja jula 1992. godine na teritoriji opštine Goražde, koja se nalazila u sastavu Srpske, Branislav Lasica, u svojstvu komandira čete TO „Podkamen“, a Miroslav Mijović, u svojstvu komandanta rejonskog štaba Općinskog štaba Teritorijalne odbrane općine Goražde, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, pripremali, dogovarali, naredili, podstrekavali, učinili, pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju krivičnih djela, te organizirali grupu ljudi radi vršenja krivičnog djela, saopćeno je iz Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.