ALARMANTNO

Kod Mostara izbili novi požari, u Čapljini kod željezničke stanice izgorjeli vagoni

Na području Konjica trenutno aktivno 10 požara

S Rujišta tokom noći: Danas će u Hercegovini djelovati helikopter i air-traktori. Avaz

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

11.4.2020

Stanje na požarištima u Hercegovini krajnje je dramatično. Ugrožena su brojna naseljena mjesta, ponajviše na području Prozor/Rame i Konjica. Nadležne službe i mještani s nestrpljenjem očekuju dolazak tri air-traktora iz Crne Gore. 

Prema izvještaju Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Konjicu je tokom noći zatražen angažman Federalne uprave civilne zaštite, čijih je 15 pripadnika pomagalo u gašenju požara.

Na području Konjica trenutno je aktivno 10 požara, a Prozor/Rame pet. Svi požari u Prozor/Rami bukte u šumama i ugrožavaju naseljena mjesta.

S Rujišta tokom noći: Danas će u Hercegovini djelovati helikopter i air-traktori. Avaz

I u Jablanici su se tokom jučerašnjeg dana vatrogasci i mještani borili sa požarima. Stanje je teško u blizini sela Glodnica, gdje je požar izbio jučer u poslijepodnevnim satima i velikom brzinom se proširio na padine planine Bokševice.

Na području Mostaru i dalje je aktivan požar na potezu Rujište - Pločno - Kutilivač. Djelovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH usporeno je širenje požara prema naselju Kuti. Kako su naveli iz CZHNK, helikopter će na tom području djelovati i danas.

Požar na planini Čvrsnici stavljen je na kontrolu, ali je došlo do izbijanja novog požara na području Podveležja, lokalitet Bišina - entitetska granica RS, gdje su lokalnom stanovništvu pripadnici PVJ Mostar zbog nedostatka ljudstva dovozili vodu za odbijanje vatre od obližnjih kuća i imanja.

I čapljinski vatrogasci jučer su imali pune ruke posla. Na nekoliko lokacija gorjela je trava, a kod željezničke stanice izgorjelo je nekoliko vagona. U Čitluku je i dalje aktivan požar u Čalićima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.