OPĆINSKI SUD SARAJEVO

Rami Brkiću ukinuto ranije rješenje o pritvoru, u Zenici izdržava 11- godišnju kaznu zatvora

Bivši komesar MUP-a USK uhapšen je 29. maja ove godine u Sloveniji odakle je izručen BiH

Brkić: Ranije osuđen na 11 godina zatvora. Arhiva "Avaza"

Piše: B. C. / Avaz.ba

3.10.2019

Rami Brkiću, bivšem komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, koji je tri godine bio u bijegu, rješenjem Općinskog suda u Sarajevu ukinuto je ranije rješenje o pritvoru.

- Na ovakvu odluku Suda Tužilaštvo KS uložilo je žalbu - kazala nam je Bavčić.

Kako saznajemo, Ramo Brkić nije na slobodi, već je u zeničkom zatvoru na izdržavanju 11-godišnje kazne.

Sud BiH je 2015. godine Ramu Brkića pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je napustio BiH. Uhapšen je 29. maja ove godine u Sloveniji odakle je izručen BiH.

Proces protiv Brkića, optuženog za davanje dara, prebačen je odlukom Suda Bosne i Hercegovine na Općinski sud u Sarajevu. Optužnicu u ovom predmetu zastupa Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Brkić je prvo optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivice u žalbenom postupku koji se tada vodio.

Brkić i Šabić potom su napustili teritoriju BiH te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.