"AVAZ" NA LICU MJESTA

Otvoren 13. kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu: Stručnjaci govorili o tunelu Prenj

Kongres je, okupio stručnjake i naučne radnike iz raznih regija EU, predstavnike nevladinih organizacija, kao i predstavnike institucija vlasti

Neković Safet, Winner Project d.o.o.. Avaz

Dž. Vilajet

prije 8 sati 18 minuta

Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH) u saradnji sa European Union Road Federation (ERF), organizovao je 13. Kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu – ceste, čiji se prvi dio održao danas, 19. septembra dok će drugi dio biti održan sutra, 20. septembra u hotelu Holliday.

Kongres je, okupio stručnjake i naučne radnike iz raznih regija EU, predstavnike nevladinih organizacija, kao i predstavnike institucija vlasti. Posebno se istaknuo predstavnik "Winner Project", koji je govorio o izazovima gradnje podzemnih građevina, naročito tunela, kao i o važnosti pravilnog određivanja stijenske mase. Njegovo izlaganje pružilo je dragocjene uvide u ovu kompleksnu tematiku, a na samom početku izlaganja ispričao je jednu smiješnu anegdotu.

- Danas ću govoriti o temi "Metodološki pristup ispitivanja deformabilnosti stijenske mase in situ i laboratorijskih tunela Prenj". Ovaj projekt traje od 2016. godine, a želim podijeliti zanimljivu anegdotu vezanu uz njegov razvoj. Kada smo prvi put ugovorili projekt, investitor je najavio da će imati svog konsultanta koji će pratiti rad. Nakon što smo predali projekt, došlo je do promjene uprave na autocestama. Oni su rekli da je sve u redu, ali da bi voljeli da još netko pogleda projekt, što je dodatno oduzelo godinu i šest mjeseci. Kada smo konačno završili te dorade, došla je nova uprava s novim zahtjevima. Ovaj projekt je zapravo trajao kroz tri različite uprave, pa se nadam da će gradnja proći brže nego sam razvoj – rekao je Neković.

Safet Neković, Winner Project d.o.o.. Avaz

Neković je ostatak svog predavanja posvetio procesima rada na terenu, kao i karakteristikama stijenskih masa tunela Prenj.

Posebno je istaknuo kako je rad na terenu bio izuzetno zahtjevan, uz ograničen budžet. Njegova analiza osvijetlila je izazove s kojima su se timovi suočavali, naglašavajući važnost pažljivog planiranja i resursnog upravljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.