NAUKA

Kremić na njujorškom forumu o kibernetičkoj sigurnosti

Dvodnevni forum okupio je vodeće svjetske kibernetičke i tehnološke stručnjake

Kremić u Njujorku. Fena

FENA

6.9.2024

Globalne kibernetičke prijetnje u stalnom su porastu, a sve veći broj sofisticiranih kibernetičkih napada i rastuća tehnološka ovisnost zahtijeva nove pristupe kibernetičkoj sigurnosti - poručio je direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić goreći o mogućnosti upotrebi umjetne inteligencije kibernetičko sigurnosti na Cyber Security forumu održanom u Metropolitan centru u New Yorku.

Dvodnevni forum okupio je vodeće svjetske kibernetičke i tehnološke stručnjake koji su razmatrali sve sofisticiranije i složenije vrste napada u kibernetičkom prostoru. Različiti maliciozni programi, kompjuterske prevare, zloupotrebe ličnih i finansijskih podataka te prevare na društvenim mrežama svakodnevno ugrožavaju život i poslovanje građana Bosne i Hercegovine. Prikupljanje i zaštita statističkih podataka od cyber napada predstavlja ogroman izazov za cijeli svijet.

Tokom foruma Kremić se susreo sa Yvette Clarke, američkom kongresmenkom i članicom Komiteta za energiju i nacionalnu sigurnost, te su razgovarali o rastućim malignim utjecajima u našoj zemlji i koracima koje BiH mora poduzeti kako bi bezbjedila uređen, dostupan, otvoren i siguran kibernetički prostor za sve sektore društva i građane, saopćeno je iz Kabineta direktora Federalnog zavoda za statistiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.