GRADAČAC

Svečano otvoren 51. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive

Nakon što je gostima, zvaničnicima i izlagačima poželio dobrodošlicu, svečani defile s Kule Zmaja od Bosne krenuo je ulicama Gradačca do kina

Otvoren Sajam šljive - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
H. Čalić

28.8.2024

Pedeset i prvi međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, pred više hiljada ljudi, brojnih zvaničnika, gostiju, te oko 300 izlagača iz BiH, Srbije Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Njemačke, na 5.000 kvadrata zatvorenog i otvorenog prostora, otvoren je danas u Gradačcu.

Gradačac je po svom položaju, iz brdovitog prelazeći u ravnu bosansku Posavinu, oduvijek bio poznat voćarski kraj najpoznatiji u Evropi po šljivi. Otuda i ideja da se davne 1969. godine u gradu Husein-kapetana Gradaščevića, rodi ideja o Sajmu šljive, koja i danas živi, okupljajući hiljade ljudi, kao najstarija i najpoznatija privredna manifestacija u regiji.

Praznik grada

I dok je na znamenitoj Kuli dočekivao goste i izlagače Sajma šljive, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je rekao da Sajam šljive nije samo sajamska manifestacija, već i praznik grada i građana Gradačca, bez kojih se sajam ovoliko dugo ne bi održao i ušao u šestu deceniju.

Nakon što je gostima, zvaničnicima i izlagačima poželio dobrodošlicu, svečani defile s Kule Zmaja od Bosne krenuo je ulicama Gradačca do kina u kojem je uslijedilo obraćanje predstavnika Grada Gradačca,  TK i FBiH.

Amir Pašalić, direktor Turističke zajednice koja je organizator Sajma šljive,  pozdravio je i zahvalio se premijeru FBiH Nerminu Nikišiću, premijeru TK Irfanu Halilagiću, kantonalnim i federalnim ministrima, a posebno izlagačima.

Naglasio je da Sajam šljive nije samo privredna već i turistička manifestacija. Zahvalio se i Gradu Gradačcu, Vladi Tuzlanskog kantona, Vladi Federacije BiH. Nigdje noći nisu tako plave kao u Gradačcu - poručio je Pašalić.

- Veza Grada Gradačca i Sajma šljive ostala zauvijek čvrsto vezana. Gradačac je ponosan na sajam on je generator privrednog razvoja ovog kraja, posebno u oblasti poljoprvrede. Osnovni cilj je promocija poljoprivrede i privrede, te turizma. Gradačačani su u svemu poznati kao vrijedni i inovativni ljudi. Na kraju evo još jedne lijepe vijesti iz grada Zmaja od Bosne, a nije vezana za sajam,  ali jeste za život gradjana. Mi u ovoj ekstremnoj i dugoj suši, imamo dovoljno pitke vode, u čiji projekt smo za dvije godine uložili 30 miliona, i to je naš generacijski i historijski projekt, naglasio je Edis Dervišagić.

Šesta decenija

U nastavku su se obratili: Fedahija Ahmetović, ministar u Vladi TK, Ahmet Egrlić iz VTK BiH te Muhamed Brka s Poljoprivrednog fakulteta Sarajevo. Federalni ministar poljoprivrede Kemal Hrnjić istakao je da je šljiva naša baština, ali nije do kraja iskorištena. S govornice su se potom obratili premijer TK Irfan Halilagić, federalni ministar Vojin Mijatović, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alija Kožljak i za kraj se obratio federalni premijer Nermin Nikšić.

Čestitajući na najstarijoj i najpoznatijoj privrednoj manifestaciji u BiH Sajmu šljive, Nikšić je istakao: Doživjeti šestu deceniju nije mala stvar, a još teže je od šljive napraviti brend, a u Gradačcu sù uspjeli. Da je Sajam šljive uspjela privredna manifestacija, govori i 300 izlagača. 

Nakon toga je Nikšić otvorio Sajam.

Simbolično presijecanje trake pripalo je Nerminu Nikšiću, Kemalu Hrnjiću, Edisu Dervišagiću i Amiru Pašaliću. Oni su potom razgledali štandove, a ponešto od proizvoda probali.

Večeras se s Kule pali vatromet, pa slijede " Plave noći" u Banji Ilidža, te 7. međunarodni dani meda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.