DOLAZAK U BIH

Ministar Hasičević na sastanku sa predstavnicima Lidl-a: Razgovarano o partnerskoj saradnji

Kompanija Lidl na internacionalnom nivou operira u 31 zemlji

S održanog sastanka. Federalno ministarstvo trgovine

Z. K.

24.7.2024

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je radni sastanak sa predstavnicima kompanije Lidl koja otvara uskoro prodajne objekte u BiH. Razgovarano je o zakonskoj regulativi, uvjetima poslovanja stranih investitora i partnerskoj saradnji u budućem periodu.

Kontrola kvaliteta 

Predstavnici Lidl-a Haris Muslić, voditelj pravnog odjela i Semir Bjelak iz odjela kontrole kvaliteta iskazali su zainteresovanost za novi Zakon o zaštiti potrošača koje priprema Federalno ministarstvo trgovine, ističući važnost usvajanja ovog zakona na Federalnom nivou, budući da je

Zakon o zaštiti potrošača BiH, koji je primjenjivan u Federaciji i Brčko distriktu iz 2006. godine, sa manjom izmjenom 2015. godine i ne prati trendove u EU, što međunarodnim kompanijama otežava poslovanje.

Oni su podsjetili da kompanija Lidl na internacionalnom nivou operira u 31 zemlji ističući da je jedan od lidera u sektoru nabavke i prodaje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Ministar Hasičević kazao je da je novi tekst zakona, na kojem je Ministarstvo radilo u proteklih godinu dana, usklađen sa evropskim direktivama, a u izradu su bili uključeni i Udruženje poslodavaca, udruženja potrošača, relevantne institucije i sve zainteresovane strane, te da je planirano da se do kraja godine uvrsti u parlamentarnu proceduru.

-Državni zakon ne prati promjene koje je posljednjih godina uvela EU. Kako nema mogućnosti za skore izmjene tog zakona, a zahtjevi EU za usklađivanje ove oblasti, naročito od kako je BiH dobila kandidatski status na evropskom putu, opredijelilo nas je za izradu Zakona o zaštiti potrošača Federacije BiH. Vjerujemo da ćemo dobiti podršku parlamentaraca kako bismo što prije imali ovaj zakon u primjeni,- kazao je ministar Hasičević.

Poboljšanje poslovnog ambijenta

On je upoznao predstavnike kompanije Lidl i sa aktivnostima Savjeta za strane investitore Vlade FBiH kojim predsjedava. Savjet, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom i privrednim komorama intenzivno radi na poboljšanju poslovnog ambijenta naročito za strane investitore kako bi im olakšali poslovanje, a Federaciju učinili atraktivnijom za dolazak kompanija poput Lidla koje će obogatiti ponudu i zaposliti radnike.

Predstavnici Lidla kazali su takođe da grupacija Lidl ima jedan od najboljih Servisa za potrošače u Evropi, što je prepoznato i potvrđeno kroz posebne nagrade i priznanja u ovom polju. Iskazali su zainteresovanost da daju svoj doprinos u uređenju ove oblasti u BiH, pa tako i u Federaciji BiH.

Ministar Hasičević je izrazio nadu da će u partnerskom dijalogu kao i do sada svi zajedno doprinijeti efikasnijim uslovima poslovanja u oblasti trgovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.