"NEOČEKIVANI TROŠAK"

Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

Ova stavka je praktično zbrisala dobit kompanije za 2023. godinu, ostavljajući samo mali dio

Tržni centar u Sarajevu. SCC

N. H. / Biznisinfo.ba

14.5.2024

Kompanija Magros Veletrgovina koja je u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejman El-Šidi (Sulaimana Al Shiddi), ostala je bez skoro cijelog profita za prošlu godinu.

Naime, kompanija ne čijem zemljištu je izgrađen i u okviru koje posluje najveći tržni centar u BiH – Sarajevo City Center ili SCC, prošlu godinu je završila sa dobiti od “samo” 352 hiljade KM, piše BiznisInfo.ba.

Poređenja radi, godinu ranije čista zarada je iznosila 12,7 miliona maraka. Kompanija je i prošle godine dobro poslovala i dobit je trebala biti puno veća, čak veća nego u 2022. Naime, ukupni prihodi su u 2023. porasli za oko 3,5 miliona KM na preko 38 miliona maraka.

No, pojavio se “vanredni” trošak. Naime, riječ je o, kako se navodi, “neto kreditnom gubitku od finansijske imovine po amortizovanom trošku“, a u iznosu od 16 miliona maraka.

Ova stavka je praktično zbrisala dobit kompanije za 2023. godinu, ostavljajući samo mali dio.

Podsjetimo da je El-Šidi grupacija prošle godine istisnula male dioničare i preuzela sto posto vlasništva u firmi Magros Veletrgovina. 

Sama kompanija Magros Veletrgovina posluje dobro što znači da, ako se isključe ovakvi izdaci, nema opasnosti za njeno poslovanje.

El-Šidi je u BiH bio i vlasnik propale avio-kompanije Fly Bosnia.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.