OSLOBOĐENA KOTA VIS

Prije 30 godina: Kada je predsjednik Izetbegović s vojnim vrhom Armije RBiH stigao, na Vis su počele padati granate

I pored upozorenja na opasnost, Izetbegović nije odustao od planirane posjete i borcima Gračanice je uputio čestitke

Alija Izetbegović na koti 692 Vis. Screenshot

H. Čalić

prije 11 sati 14 minuta

Na današnji dan, 19. oktobra 2003. godine preminuo je predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegovic.

Devet godina ranije, 19. oktobra 1994., s najvišim vrhom Armije Republike BiH, posjetio je kotu Vis, 692 metra nadmorske visine, osam kilometara sjeverno od Gračanice.

Izetbegović je čuo za briljantnu pobjedu boraca Gračanice i oslobađanje Visa 7. avgusta 1994. godine te je lično došao da borcima čestita veliku pobjedu, poslije koje su prestala svakodnevna granatiranja naselja Malešici, Babići i samog grada Gračanice.

U pratnji ratnog komandanta OG2, brigadira Osmana Puškara i ratnih komandanata jedinica koje su učestvovale u oslobađanju Visa, na kojoj je bivša JNA izgradila 13 armirano-betonskih zemunica, krenulo se uskom stazom u obilazak oslobođene kote.

- U tom trenutku na Vis su počele padati granate sa neprijateljskih položaja, na što sam predsjednika Izetbegovića upozorio i predložio da se obilazak iz sigurnosnih razloga odgodi, ali on nije htio ni da čuje naše upororenje - kaže Puškar.

U povratku upriličen je kraći boravak u najvećoj zemunici koja može podnijeti atomski udar od pola kilotone.

Zahvaljujući pobjedi na Visu, danas je ovaj lokalitet pretvoren u poznatu turističku destinaciju Vis-Sijedi krš, izgrađeno je Spomen obilježe oslobodiocima Visa, a pobjeda se obilježava svakog 7. avgusta brojnim manifestacijama. Pokrenuta je inicijativa da se na Sijedom kršu izgradi spomenik "Ljiljan" sa koga pogled puca do Brčkog, Vinkovaca, Konjuha, Majevice sve do Vlašica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.