EVROPSKI POKRET U BIH

Haris Plakalo za "Avaz": Ne nadati se smanjenju kriterija, konačno početi isporučivati zakone

Najavljeni sastanak predstavnika stranaka parlamentarne većine, na kojem bi evropski put BiH trebao biti jedina tema, odložen je za narednu sedmicu

Haris Plakalo. Facebook

Alen Bajramovic

prije 2 dana

Mislim da je konačno došlo vrijeme kada bismo trebali isporučivati reforme i zakone, a ne nadati se da će posredstvom samita i foruma na kojem prisustvuju najviši zvaničnici EU, doći do nekih eventualnih promjena u smislu nekog smanjenja kriterija, kazao je za “Avaz” generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

- Dobro je razgovarati i susretati se u okviru našeg regiona, ali BiH još uvijek nije usvojila i ratifikovala sporazum o viznoj liberalizaciji koji je prije nekoliko godina potpisan i trenutno je jedina zemlja koja nije ispoštovala vlastiti potpis, prije svega zbog blokada koje dolaze od strane političkih predstavnika RS – kaže Plakalo.

Najavljeni sastanak predstavnika stranaka parlamentarne većine, na kojem bi evropski put BiH trebao biti jedina tema, odložen je za narednu sedmicu. Plakalo kaže da je izgubljeno vrijeme nemoguće nadoknaditi.

- Međutim, treba pozdraviti svaki susret koji za cilj ima razgovore koji mogu dovesti do određenih kompromisa kako bi se postigao napredak, iako činjenično stanje pokazuje potpunu stagnaciju kada je riječ o usvajanju ključnih EU zakona, ali i nepostojanje volje za kompromisom da se ispunjavaju reforme. Protekli period bio je posvećen lokalnim izborima, sada treba očekivati da se konačno započne sa ispunjavanjem zahtjeva Evropske komisije, koja je u proteklom periodu bila itekako darežljiva prema BiH – ističe Plakalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.