RAZGOVOR

Europarlamentarac Gordan Bosanac za "Avaz": Sredstva iz EU usmjeriti u sanaciju šteta od poplava

Predložio sam da se, ako postoji prostor, prenamijeni dio sredstava koja su već odobrena za pretpristupne fondove

Bosanac: Fleksibilnost u vanrednim situacijama. Facebook - Armin Durgut / Pixsell

prije 8 sati 45 minuta

Na sjednici Evropskog parlamenta u srijedu se raspravljalo o poplavama u BiH, a najglasniji su bili europarlamentarci iz Hrvatske. Jedan od onih koji su uzeli riječ bio je i Gordan Bosanac iz grupacije Zelenih, koji je, osim humanitarnog aspekta, naglasio i pitanje klimatske krize.

O poplavama u BiH, ali i prijedlogu koji je uputio na toj sjednici, on je govorio za naš medij.

Izbrisane granice

Kako komentirate poplave koje su pogodile BiH? Čini se da su ujedinile cijeli region. Još jednom smo svjedočili ogromnoj tragediji, primarno zbog toliko izgubljenih ljudskih života.

- Velika je ovo tragedija. I ovim putem želim izraziti saučešće porodicama i prijateljima poginulih. Ali isto tako, vidjeli smo ponovno nevjerojatnu ljudsku solidarnost. Ljudi su izlagali svoje živote da spase druge. Samo nekoliko sati nakon tragedije, izbrisale su se nacionalne i druge granice koje nas razdvajaju i svi su vrlo iskreno priskočili u pomoć. Volio bih kada bismo na taj način sarađivali ne samo kada se desi neka tragedija.

Koliko je izgledno da će biti usvojen Vaš prijedlog da se dio sredstava od pretpristupnih fondova prenamijeni za sanaciju šteta od poplava?

- BiH će moći koristiti sredstva iz Fonda solidarnosti, ali taj novac dođe dosta kasnije i služi za sanaciju nastalih šteta. Zato sam predložio da se, u saradnji s vlastima u BiH, ako ima prostora, prenamijeni dio sredstava koja su već odobrena i koja BiH već troši iz EU, te da se usmjere za brzu reakciju na ovu tragediju. Iako su pravila trošenja sredstava stroga, u EU smo vidjeli da ona mogu biti i fleksibilna kada su u pitanju ovakve vanredne situacije.

Klimatske promjene

Jedini ste, osim humanitarnog aspekta, naglasili i problem klimatske krize, odnosno ilegalnog kamenoloma koji je napravio veliku štetu. Zeleni upozoravaju već duže vrijeme na te probleme, no kada će se to ozbiljno shvatiti, pogotovo u zemljama koje nisu članice EU?

- Tema klimatske krize i uništavanja okoliša mnogo ozbiljnije se shvaćala u prošlom sazivu parlamenta, kada su i učinjeni neki iskoraci. Zatečen sam izlaganjima značajnog broja zastupnika desnice, koji i dalje negiraju klimatske promjene. 

Problem je što u tom smjeru ide i dio pučana koji pritišće Evropsku komisiju da odgodi neke zakone koje je donijela u vezi sa smanjenjem emisija CO2 i uništavanjem prirode. Istovremeno, kada njihove zemlje pogodi klimatska katastrofa, onda bez problema samo traže novac za sanaciju šteta. Žele prava, ali izbjegavaju odgovornost. Mi, odnosno Zeleni, itekako ćemo se boriti protiv toga, jer za nas nema povratka na staro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.