RAZGOVOR

Ambasador Vanja Filipović o raspoređivanju ARF-a u regionu: Zapadni Balkan je strateški važan za NATO

Dodatne interventne snage su još jedan "alat“ kojim glavni štab NATO-a raspolaže u slučaju potrebe

Filipović: Akutna kriza. Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Prvi put nakon što su formirane u julu ove godine, gotovo 200 pripadnika Savezničkih snaga za reagiranje (Allied Reaction Force - ARF) NATO-a do 16. oktobra će biti raspoređeno na zapadni Balkan. Na Kosovo je upućen Operativni tim za vezu i izviđanje s 50 pripadnika, dok 150 vojnika stiže u Sjevernu Makedoniju.

Glavni štab

ARF su snage velike spremnosti i u mogućnosti su da se aktiviraju u vrlo kratkom roku, te uz podršku drugih snaga djeluju u različitim situacijama. Istovremeno, iz komande NATO-a stigla je i poruka da pažljivo prate situaciju na zapadnom Balkanu, regiji od strateškog značaja za Alijansu.

- Dodatne interventne snage su još jedan „alat“ kojim glavni štab NATO-a raspolaže u slučaju potrebe, odnosno akutne krize s kojom se region može suočiti. Raspoređivanje ovih snaga može se razumjeti kao poruka onim politikama, unutar ili van regiona, koje eventualno razmišljaju o potezima koji bi doveli do destabilizacije, da je zapadni Balkan regija od strateške važnosti za NATO, te da je Savez spreman i odlučan odgovoriti na takav scenarij - pojašnjava za “Dnevni avaz” ambasador BiH pri NATO-u Vanja Filipović.

Istovremeno, put BiH ka članstvu u NATO-u, uprkos činjenici da je davno uvršten u odredbe Zakona o odbrani BiH, blokiran je kašnjenjima u vezi s usvajanjem Programa reformi, ali i izostankom reformi koje se od naše zemlje očekuju. Ipak, ambasador Filipović kaže da strukture NATO-a veoma dobro poznaju situaciju u našoj zemlji i regionu.

Reformski procesi

- NATO pokazuje veliko razumijevanje i strpljenje i spreman je na svaki način doprinijeti produbljivanju suradnje s našom zemljom, te podršci reformskim procesima - kaže ambasador Filipović.

Ispunjavanje obaveza

- Do naših je struktura vlasti da iskoriste sve mogućnosti i pogodnosti koje NATO nudi, prije svega kroz Program reformi, ali i druge mehanizme institucionalne suradnje.

Od nas se očekuje nastavak reformi te ispunjavanje preuzetih obaveza, sve ono o čemu je nedavno pisao američki ambasador u Bosni i Hercegovini - ističe Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.