ALARMANTNO

Klizišta u Sarajevu su tempirana bomba: Naseljima ispod Trebevića prijeti zatrpavanje

Desi li se ona kiša koja se desila u Jablanici, s 300 litara po metru kvadratnom, sve će zbrisati dolje, upozorava stručnjak Fuad Babić

Posječena šuma na Trebeviću. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 6 sati 25 minuta

Načelnik Općine Stari Grad uputio je dramatičan apel glede opasnosti po građane Sarajeva od poplava i klizišta na lokalitetu Bistričkog potoka.

- Mi svake godine čistimo, i sada da odete vidjet ćete radnike, ali džaba čistite taj dio ako problem dolazi iz entiteta Republika Srpska, a koji se reflektuje na građane u Starom Gradu – kazao je Čengić.

Kao reakcija na dopis s ranijim upozorenjem Općine Stari Grad Sarajevo o potencijalnim rizicima za objekte na više lokaliteta na njenom području, u utorak su održane vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općinskog štaba civilne zaštite.

Šta će piti?

Poseban problem predstavlja specifičnost lokaliteta na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks Hills, Zlatište, zbog kojeg su iskrčene velike površine drveća, a koji je na području entiteta RS, ali graniči s iznimno naseljenim područjem Federacije Bosne i Hercegovine i općine Stari Grad Sarajevo, što direktno može utjecati na pojavu klizišta.

Fuad Babić, inženjer građevine koji je proveo cijeli radni vijek u Zavodu za izgradnju i posvetio se prvenstveno klizištima u Sarajevu, navodi da Sarajevu potencijalno prijeti katastrofa neviđenih razmjera.

Babić: Horor neviđenih razmjera. Facebook

- Radi se o jednoj urbanizaciji Trebevića koja je horor neviđenih razmjera. Glavni kupci svih tih apartmana na Trebeviću su Sarajlije. Važno im je da imaju ljepotu, da imaju pogled, da imaju sve. 

Ali gdje misle oni vršiti nuždu i šta će piti? Sve je posječeno, sve je uništeno, desi li se ona kiša koja se desila u Jablanici, s 300 litara po metru kvadratnom, sve će zbrisati dolje – kaže Babić u razgovoru za "Dnevni avaz“.

Historija se ponavlja

Babić navodi da su se u Sarajevu katastrofe već dešavale, ali da ni nadležne institucije ni građani iz svega ne izvlače nikakve lekcije.

- Niko ni slova, samo ti gradi u ovom nesretnom gradu i sve može da prođe. Godine 1984. masa kamenja je zatrpala kompletnu ulicu na Bistriku. Mi imamo cikluse ponavljanja istih događaja. Od 1934. do 1937. se desila havarija u Sarajevu usljed vremenskih neprilika, pa 1984., pa 2014., pa 2024., i to se sve ponavlja i mi ne učimo ništa iz toga. Ja ne mogu da pojmim da ovaj narod i dalje ne shvata svu poentu ove havarije koju prave sami sebi bespravnom gradnjom – navodi Babić.

Ističe kako je uzrok 95 klizišta bespravna gradnja koja nema nikakve kontrole.

- Od klizišta su ugroženi prije svega Velešići. Padina Trebevića kompletna, Soukbunar, Toka-Džeka, Hrasno, selo Svrake. Dio smo sanirali, ali se i dalje nastavlja širiti. U Novom Gradu nema gdje nije ugroženo. Vi u Kantonu Sarajevo imate 650 što aktivnih, što umjerenih klizišta, a bilo ih je 851. U 30 godina smo 200 sanirali. Ja sam iz Zavoda za izgradnju otišao 2020., niko ne zna šta su u međuvremenu uradili po tom pitanju – navodi Babić u razgovoru za "Dnevni avaz“

Grad za 100.000

- Odgovorno tvrdim da Sarajevo mora obustaviti bilo kakvu višestambenu izgradnju, jer ovaj grad to više ne može podnijeti. Rahmetli gradonačelnik Muhamed Kreševljaković je jako lijepo govorio da u Sarajevu može da živi oko 100.000 ljudi, sve preko ovoga je kolaps. A vi danas samo automobila imate 175.000  – ističe Babić u razgovoru za „Dnevni avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.