OSVRT

Gdje su za osam godina nestali SDA načelnici u Sarajevu

Rezultati dokazuju da Izetbegovićeva SDA i on sam besramno lažu kada govore o nekakvom uspjehu i navodnom velikom povratku u Sarajevu

Dženan Selimbegović i Nedžad Ajnadžić. Društvene mreže

Fadil Mandal

9.10.2024

Uzalud predsjednik SDA Bakir Izetbegović i prateća medijska podrška pokušavaju da katastrofalni izborni rezultat u Sarajevu - posebno za načelničke pozicije - predstave kao rast i oporavak posrnule stranke u glavnom gradu BiH.

Brojke su neumoljive.

Prije osam godina od Starog Grada do Ilidže sve je bilo zeleno. Ibrahim Hadžibajrić na lokalnim izborima te 2016. godine, dobio je još jedan mandat. Doduše, tada kao kandidat Nezavisne bh. liste, ali je on svoj prvi načelnički mandat 2008. u Starom Gradu osvojio kao kandidat SDA.

U Centru je za načelnika izabran Nedžad Ajnadžić, general i provjereni kadar SDA. U Novom Sarajevu iste godine, 2016., načelnički mandat obnovio je tadašnji potpredsjednik SDA Nedžad Koldžo, a u Novom Gradu je dominirao Semir Efendić, malezijski đak i mlada nada SDA.

Na Ilidži je te 2016. na lokalnim izborima pobjedio pouzdanik SDA i predsjednika Bakira Izetbegovića, Senaid Memić.

Ove, 2024., slika se drastično promjenila.

U Starom Gradu kandidata SDA ubjedljivo je, po drugi put u godinu dana, pobjedio SDP-ov Irfan Čengić. U Centru je trijumfovao Srđan Mandić iz Naše stranke, u Novom Sarajevu je za prvu načelnicu ove sarajevske općine izabrana Benjamina Karić iz SDP-a.

Na Ilidži, nakon što je prije četiri godine devastirao Bakirovog kućnog prijatelja Fikreta Prevljaka, također generala i tadašnjeg prvog oficira SDA za cijeli Kanton, Nermin Muzur iz NiP-a nokautirao je još jednog kandidata SDA, Samira Lokvančića.

Jedini koji se održao u načelničkom sedlu nakon osam godina je Semir Efendić. Ali, i on je, u međuvremenu, nakon što ga je Bakir Izetbegović prljavim zakulisnim radnjama eliminirao iz utrke za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, promjenio stranački dres, preuzeo čelo Stranke za BiH i kao njen kandidat dobio četvrti mandat za načelnika Novog Grada.

Dakle, rezultati dokazuju da Izetbegovićeva SDA i on sam besramno lažu kada govore o nekakvom uspjehu i navodnom velikom povratku u Sarajevu. Niti su se vratili, niti to, realno, mogu u skorije vrijeme očekivati. Sarajevo od Kozije ćuprije do Rimskog mosta je u nekim drugim bojama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.