OBILNE PADAVINE

Nedim Sladić za "Avaz": Količine padavina čak i potcijenjene, izazovna je noć pred nama

U petak nas očekuje novi val vlage koji dolazi sa sjeverozapada u sklopu fronte koja je vezana za vantropsku oluju Kirk

Sladić: Stižu obilne padavine. Armin Durgut / Pixsell

Alen Bajramovic

prije 5 sati 10 minuta

Još jedna dramatična noć je pred stanovnicima poplavljenih područja BiH, nakon što prognoze najavljuju novi val obilnih padavina. Federalna uprava civilne zaštite večeras je izdala naredbu o hitnoj evakuaciji stanovnika ugroženih područja, a o najnovijim podacima sa radara za portal Avaza govori meteorolog Nedim Sladić, koji podržava odluku FUCZ-a.

- Stižu dosta obilne padavine i već je gotovo konsenzus takav da su one čak i potcijenjene. Kako mogu vidjeti u zadnja dva - tri sata u dijelu Hrvatske palo je više kiše nego što je to bilo simulirano. Zato je zaista vrijeme da se poduzmu ovako drastične mjere i da se prevenira bilo kakva nova tragedija, jer je i zemljište na ugroženim područjima pokrenuto i svaka nova kapljica može napraviti problem - kazao nam je Sladić.

Padavine sa zapada i jugozapada u BiH stižu iza ponoći, a na udaru će se naći i ugroženi gradovi Hercegovine.

- U narednim satima moramo biti spremni na vrlo obilne padavine koje će zahvatiti veći dio Hercegovine. Generalno, Konjic, Jablanica, to su ta područja koja su opet osjetljiva i kako sada stvari stoje tu će najviše padavina i pasti zajedno s ovim dijelom istočne Hercegovine - Bileća, Trebinje i Gacko. Izazovna je noć pred nama, ali nadamo se bez problema, bar ne u onom obimu kakav smo imali u petak kada smo se probudili. Prestanak padavina i postepeno razvedravanje očekujemo sutra do sredine dana - pojašnjava Sladić.

U petak nas očekuje novi val vlage koji dolazi sa sjeverozapada u sklopu fronte koja je vezana za vantropsku oluju Kirk, dodaje Sladić.

Tada bi obilnih padavina moglo biti više u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.