KATASTROFA

Muriz Spahić o uzrocima poplava za "Avaz": Klimatske promjene, gradnja u podnožjima padina, sječa šuma, o koritima rijeka ne vodimo računa

Ove količine vode izazvale su geomorfološki stres koji je stvorio nove forme reljefa kakve se u normalnim okolnostima ne bi stvorile ni za 100 godina

Spahić: Odgovor na ljetnu sušu. BANUK - Denis Kapetanović / PIXSELL

Alen Bajramovic

prije 2 sata 15 minuta

Ogromna količina padavina i gradnja u podnožju velikih padina osnovni su uzroci nove katastrofe u BiH. Ovo je za „Avaz“ izjavio akademik Muriz Spahić, ekspert u oblasti hidrologije i geografije, osnivač Udruženja geografa BiH i bivši dekan i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA-e.

- Poplave su nastale kao odgovor na dugu ljetnu sušu jer, statistički gledano, jedno nevrijeme uvijek prouzrokuje drugo. Ove poplave trebamo posmatrati i u kontekstu značajnih fluktuacija, odnosno klimatskih promjena. Važno je napomenuti da su se tokom ljetnog perioda i enormnog zagrijavanja desile promjene ustaljenog ritma toplotnog kapaciteta padina, koje su izazvale njihovu nestabilnost. A onda su tokom intenzivnih padavina, kao labilne, zahvaćene velikom količinom vode u vrlo kratkom periodu. Na ovaj način je voda pomiješana sa sedimentima i sve je pokrenuto – kaže Spahić za "Avaz".

Uzrok tragičnim posljedicama vidi i u činjenici da su pogođena naselja nastala u podgorinama, u podnožju padina nagiba većeg od 60 stepeni. Ogromne količine vode izazvale su geomorfološki stres koji je stvorio nove forme reljefa kakve se u normalnim okolnostima ne bi stvorile ni za 100 godina. On podsjeća na događaj u Tadžikistanu iz 1911. godine, kada je zemljotres pokrenuo klizište koje je progutalo cijelo selo, te stvorilo branu na rijeci Murgab čije pucanje danas prijeti više od pet miliona stanovnika u četiri države.

- Sad se treba sjetiti mojih upozorenja o visokoj brani Ulog kod Kalinovika, koja predstavlja veliku, latentnu opasnost za dolinu Neretve i sve do Jadranskog mora. Zato je prostorno planiranje i izučavanje prostora neophodno prije nego što se taj prostor naseli ili antropogeno zahvati. Ne može se selo ili naselje planirati u podgorini koja ga može uništiti za vrlo kratko vrijeme – dodaje profesor Spahić za "Avaz".

Naš sagovornik upozorava da korita rijeka nisu redovno održavana i da se o odlaganju smeća ne vodi računa, te da u takvom ambijentu imamo i sječu šuma, a sve to, u kombinaciji s klimatskim promjenama, prijeti sličnim katastrofama i u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.