VIŠE OD 60 STRUČNJAKA

Održana dvodnevna konferencija Vijeća Evrope u Sarajevu

Trgovci ljudima uz pomoć tehnologije regrutuju, kontrolišu i eksploatišu žrtve, nužna je snažna zajednička akcija koja će prije svega zaštititi djecu

Vijeće Evrope - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Dž. R.

prije 5 sati 41 minutu

Više od 60 domaćih i regionalnih stručnjaka sastalo se na dvodnevnoj konferenciji u Sarajevu 3. i 4. oktobra 2024. kako bi razgovarali o ovim izazovima koje postavlja rastuća upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) za regrutovanje, kontrolu i eksploataciju žrtava trgovine ljudima i razmijenili najbolju praksu. 

Važnost edukacije

Posebno su razmatrali zaštitu i razmjenu digitalnih dokaza u slučajevima trgovine ljudima, kako korištenje IKT-a može ojačati prevenciju trgovine ljudima i kako poboljšati pristup žrtvama uslugama. Diskusije su se takođe fokusirale na saradnju i partnerstvo između vlada, tehnoloških kompanija, finansijskih institucija i civilnog društva.

- Rasprostranjena upotreba informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u regrutovanju, kontroli i eksploataciji žrtava trgovine ljudima, od kojih su mnoge djeca, predstavlja veliki izazov. Međutim, tehnološki alati također mogu biti dio rješenja, pomažući agencijama za provođenje zakona da otkrivaju, istražuju i procesuiraju slučajeve trgovine ljudima - naglasila je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Stanislava Tanić, šefica Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine istakla je kako je upravo povećana upotreba interneta povećala mogućnosti za trgovce ljudima koji koriste društvene mreže kako bi vrbovali žrtve i zadobili njihovo povjerenje. 

- Zbog toga je važno edukovati širu društvenu javnost o rizicima na internetu te načinima zaštite, kako bi sigurno koristili internet i njegove prednosti i kako bi ostali sigurni online, te bili u mogućnosti prepoznati znakove vrbovanja - poručila je Tanić.

Zajednički odgovor

- Uzimajući u obzir povećani broj zloupotreba informaciono-komunikacionih tehnologija koje trgovci ljudima koriste tokom vrbovanja žrtava i njihove eksploatacije, neophodan je sveobuhvatan i efikasan zajednički odgovor. Od preventivnih kampanja, preko proaktivne istrage i prikupljanja digitalnih dokaza. Ovakvi događaji i studije Saveta Evrope nam pomažu da sagledamo izazove, razmenimo iskustva i unapredimo znanja i postupanja - rekao je Nenad Simić, Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, MUP Republike Srbije.

Treći evaluacioni izvještaji GRETA-e za Bosnu i Hercegovinu (juli 2022. godine), Sjevernu Makedoniju (mart 2023. godine) i Srbiju (juni 2023. godine) naglašavaju važnost poduzimanja mjera za jačanje odgovora krivičnog pravosuđa na trgovinu ljudima, uključujući proaktivno i brzo djelovanje, istrage i korištenje svih mogućih dokaza, uključujući posebne istražne mjere i digitalne dokaze. 

- Prevencija novih oblika trgovine ljudima uz pomoć informaciono-komunikacionih tehnologija mora uključiti mlade, kako bi se mladi, ali i djeca zaštitili od ovog gnusnog zločina - rekla je Biljana Lalova, načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima, MUP Sjeverne Makedonije.

Konferencija je organizovana u okviru projekta Vijeća Evrope „Jačanje akcije protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“ i projekata borbe protiv trgovine ljudima u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji koji su dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope Horizontal Facility for Zapadni Balkan i Turska (faza III).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.