BANOVIĆI

Sifet Ikanović iz PDA za "Avaz": Sve smo prijavili policiji, listići nisu bili pod nadzorom 7 sati

Mi smo tražili da se skeneri postave u Banovićima, video nadzor, od OSCE-a prisustvo, dodao je

Sifet Ikanović. A. Bešić / Avaz

prije 23 sata 8 minuta

Sifet Ikanović, nosilac liste Pokreta demokratskih akcija za Općinsko vijeće u Banovićima, ukazao je na nepravilnosti koje su se dogodile u ovom mjestu, nakon što su, kako je naveo za portal "Avaza", u Banoviće stigli glasački listići u devet sati ujutro, te da su bili van policijskog nadzora do 16 sati. 

- Mi bitku vodimo sa opštinskim načelnikom više od godinu i po. Jučer su glasački listići došli u devet sati u Banoviće, a tek u 16 sati je predsjednik OIK Said Hasanbegović u MUP-u prijavio da su oni došli. Oni nisu bili pod nadzorom policijske uprave sedam sati. Mi moramo sumnjati u to, s obzirom da znamo sve šta je radila općinska komisija i sam načelnik – rekao nam je Ikanović, pa dodao da su sve prijavili nadležnim institucijama: 

- Prijavili smo našoj policiji, ali ćemo upozoriti CIK, OSCE i OHR – sve institucije. Mi smo tražili da se skeneri postave u Banovićima, video nadzor, od OSCE-a prisustvo. Nismo uspjeli u tome, ali mislimo da je naša lokalna zajednica jedna od tih koji to moraju da imaju.

Dodao je da su podnijeli krivičnu prijavu zbog biranja predsjednika biračkih odbora i zamjenika.

- To je u nadležnosti CIK-a. Općinska izborna komisija je imenovala predsjednike, gdje smo mi pokazali u devet-deset slučajeva da se radi o aktivstima SDA. Onda smo podnijeli krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja. Prema onom zakonu koji je Šmit (Schmidt, visoki predstavnik op. a.) nametnuo CIK je jedini nadležan za predsjednika biračkih odbora -

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.