IZBORNA UTRKA

U Trnovu će biti održani jedinstveni izbori: Je li Berilo i u pritvoru prejak za Lindova?

Lindov fokus namjerava staviti na turizam

Berilo i Lindov. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 20 sati 6 minuta

Za načelnika Općine Trnovo natjecat će se aktuelni načelnik Ibro Berilo (SDA) te Bajro Lindov kojeg je na ovu poziciju predložio SDP.

Izbori u Općini Trnovo bit će po mnogo čemu jedinstveni. Naime, Berilo će ovogodišnje izbore dočekati u pritvoru. CIK na ovo nije reagirao, jer, prema bh. zakonima, boravak u pritvoru vas ne omogućava da budete kandidat na izborima.

Uhapšen u avgustu

Ibro Berilo uhapšen je u avgustu, u policijskoj akciji kodnog naziva "Incitat", a sumnjiči se za sistemsku korupciju i pranje novca.

Inače, petog septembra Ibri Berilu i njegovim saradnicima pritvor je produžen za još dva mjeseca. Ako bi na izborima bio izabran za načelnika, a pritvor mu ponovo bio produžen, došli bismo u zaista jedinstvenu situaciju – da osoba iz zatvora treba da vodi općinu.

Slična situacija, podsjetimo, bila je nakon hapšenja Ibre Hadžibajrića, bivšeg načelnika Općine Stari Grad, koji je nakon toga opozvan od građana na referendumu.

Berilo za ove izbore nije predstavio neki program, što ne treba previše da čudi, jer je početak kampanje dočekao u pritvoru. Za načelnika Trnova Berilo je prvi put izabran 2002. godine na dvije godine. Od 2004. do 2008. godine bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Kao kandidat Stranke za BiH 2008. godine ponovo je izabran za načelnika, a četiri godine poslije dobio je istu poziciju kao kandidat SDP-a BiH. Na lokalnim izborima 2016. je četvrti put osvojio mjesto prvog čovjeka Trnova – ovaj put kao član SBB-a, a 2020. kao kandidat SDA.

Obnovljivi izvori

S druge strane, njegov produkandidat Bajrov Lindo ističe kako će fokus svoje politike, ako bude izabran, staviti na turizam, posebno onaj seoski. Kako je Trnovo ruralna općina s 55 naseljenih mjesta, pokušat će ojačati i poljoprivredu i stočarstvo. Napravit će i promociju zdrave hrane. U energetskom sektoru namjerava se okrenuti obnovljivim izvorima energije, te unapređenju zdravstvene zaštite, koja je, kako ističe, posebno problematičan aspekt za stanovnike Trnova.

Malo stanovnika, veliki budžet

Trnovo je najmanja općina u Kantonu Sarajevu prema broju stanovnika. Prema popisu iz 2013., Trnovo ima svega 1.500 stanovnika. Istovremeno, Trnovo ima najveći budžet po stanovniku u Kantonu. Naime, budžet ove općine iznosi čak 22 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.