BH. DELEGAT

Magazinović iz Strazbura za "Avaz": Ne smijemo se umoriti od borbe za svako slovo u međunarodnim dokumentima

Dodao je da je zadovoljan zbog postignutog, posebno imajući u vidu da se ulažu značajni napori kako bi se relativizirao zločin genocida

Saša Magazinović. Fena

Nerma Ajnadžić

prije 2 sata 58 minuta

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović nakon najave da će i Vijeće Evrope podržati Rezoluciju o Srebrenici, koju je UN već usvojio, iz Strazbura se javio za "Avaz".

- Usvajanjem Rezolucije o BiH, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope će podržati i Rezoluciju o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština UN-a. Tako će poslije Njujorka i u Strazburu biti prepoznata borba za istinu, suočavanje sa prošlošću i suprotstavljanje svima onima koji negiraju zločin genocida - kazao je Magazinović.

Dodao je da je zadovoljan zbog postignutog, posebno "imajući u vidu da se ulažu značajni napori kako bi se relativizirao zločin genocida i kako bi to što manje bila tema u međunarodnim krugovima".

- Važno je da se na međunarodnoj sceni jasno adresiraju stavovi, problemi, krivci, ali i da se pohvali ono što je dobro. Zato je važno da je jasno adresirana odgovornost vlasti RS na pokušajima blokade Ustavnog suda, politički zastoji, potreba intenziviranja borbe protiv kriminala i korupcije, zahtjev za održivost javnih servisa, reforme u pravcu ukidanja diskriminacije u izbornom i obrazovnom procesu… Dobro je da je dio sadržaja i pohvala za iskorake na evropskom putu što za dio političke scene koji razumiju međunarodnu politiku može biti poticajno da se učine napori na novim iskoracima.

U svakom slučaju, ne smijemo se umoriti od borbe za svako slovo u međunarodnim dokumentima koji se tiču naše države jer, iako se formalno odluke donose u Bosni i Hercegovni, politika je takva da je prevažno koji su i kakvi stavovi međunarodne zajednice - zaključio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.