POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Nakon hitnog apela VTKBiH: UIO podržava zahtjeve privrednika

Osigurati potrebne uslove i carinske službenike za nesmetano funkcionisanje prometa

UIO: Moguć promet svih vrsta roba iz EU. Facebook

Alen Bajramovic

prije 17 sati 20 minuta

Nakon upozorenja Vanjskotrgovinske komore BiH da će primjenom novih sistema EES i ETIAS i dodatnih mjera u transportu roba i ulasku građana u EU, izvoz roba iz BiH biti dodatno usporen i otežan, te zahtjeva da se hitno osigura prekategorizacija prijelaza Svilaj i Izačić u granične prijelaze sa svim inspekcijskim kontrolama, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH podržali su zahtjeve privrednika. Podsjetimo, Bosanska Gradiška i Bijača jedini su prijelazi prema Hrvatskoj i EU s potrebnim fitosanitarnim i veterinarskim pregledima (BIP) za izvoz roba iz BiH.

- Uprava za indirektno oporezivanje svakako podržava zahtjeve privrednika iz BiH, te će onog trenutka kada nadležna tijela iz BiH i Hrvatske eventualno donesu odluku o otvaranju novog graničnog prijelaza na kojem će biti moguć promet svh vrsta roba s EU, osigurati potrebne uslove i carinske službenike za nesmetano funkcionisanje prometa - odgovorili su iz UIOBiH na upit "Avaza".    

Podsjećaju da u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli Vijeće ministara BiH, na prijedlog nadležnog organa, određuje granične prijelaze, kategoriju graničnih prijelaza kao i vrijeme i način prelaska državne granice, ali i to da se granični prijelazi sa susjednom državom određuju u skladu s međunarodnim ugovorom.

Prema postojećem ugovoru s Hrvatskom, na graničnom prijelazu Izačić - Ličko Petrovo Selo sve inspekcijske službe bit će uspostavljene nakon što BiH ostvari napredak u podizanju veterinarskih i fitosanitarnih uvjeta koji će ispuniti kriterije Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.