IZBORNA UTRKA

Kandidati SDA i NiP-a u utrci za načelnika Ilijaša: Drugi pokušaj Dovadžije, Hodžić želi nastaviti započeto

Ilijaš pod vodstvom SDA doživljava procvat, tvrdi Hodžić. Razvoj će biti zasnovan na dugoročnim strategijama, najavljuje Dovadžija

Dovadžija i Hodžić. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 5 dana

U Općini Ilijaš dva su kandidata za načelnika. Dana 6. oktobra građani će moći birati između Nermina Hodžića (SDA) i Amara Dovadžije (NiP), kandidata trojke koji je i prije četiri godine bio kandidat za načelnika.

Razvojni procvat

Hodžić u kampanji ističe kako je Ilijaš u posljednjih deset godina doživio razvojni procvat, zauzevši 16. mjesto u Federaciji.

- Ova postignuća nisu slučajnost, nego rezultat predanog rada stručnih i savjesnih ljudi. Hodžić ističe kako je fokus njegovih politika na dugoročnim projektima, oslanjajući se na direktnu komunikaciju s građanima, kroz savjete mjesnih zajednica i udruženja, ali i neposredno komuniciranje. Kako tvrdi, on politiku vidi kao sredstvo "kojim se neprijatelji pretvaraju u političke rivale“.

Deset tačaka

Njegov protukandidat Amar Dovadžija na izbore izlazi s deset ciljeva. Ističe kako će se budžet planirati i trošiti isključivo u interesu građana, a kroz redovne izvještaje i otvorene sastanke osigurat će se informiranost i uključenost građana. Administraciju namjerava učiniti modernom, efikasnom i profesionalnom, kroz kontinuiranu edukaciju i poštene konkurse.

Strateški razvoj općine Ilijaš bit će zasnovan na dugoročnim strategijama, stručno izrađenim analizama i održivim projektima, s ciljem poboljšanja kvaliteta života i ekonomskog napretka.

Prema Dovadžiji, mladi su budućnost, a porodica temelj društva, te će briga o njima biti prioritet s programima za obrazovanje, zapošljavanje i podršku porodicama.

Starijim osobama i ugroženim kategorijama će se posvetiti posebna briga. Nastavit će podržavati boračke kategorije kroz programe koji osiguravaju dostojanstveno zbrinjavanje i društvenu uključenost, planira ulagati i u obrazovanje, kulturu i sport, stvarajući bolje uvjete za razvoj djece i mladih.

Privreda će biti prioritet, s fokusom na stabilnost poslovanja, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta. Posebna pažnja u tom smislu bit će posvećena malim i srednjim preduzećima.

Razvoj općine bit će zasnovan na principima održivosti, s naglaskom na zaštitu okoliša. Komunalne usluge bit će unapređivane, a zajednica će postati ekološki osviještena i održiva. Sigurnost će biti prioritet kroz preventivne mjere i nove tehnologije nadzora.

Sumnja u malverzacije

Dovadžija je, podsjetimo, predstavljao stranke četvorke prije četiri godine. Njegove pristalice su sumnjale u malverzacije u korist njegovog protukandidata Akifa Fazlića (SDA).

Brojne nesuglasice su pratile izborne rezultate te je danima vođena bitka oko rezultata, pa su građani protestovali ispred Općine Ilijaš i uputili peticiju Centralnoj izbornoj komisiji o ponovnom brojanju sedam vreća.

Međutim, krajni rezultat je, ipak, presudio u Fazlićevu korist te je pobijedio Dovadžiju s tek 46 glasova razlike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.