INICIJATIVE

Hoće li biti ukinut PDV na kupovinu prve nekretnine: Realnost ili predizborna kampanja

Bojim se da je razlog podnošenja te inicijative više populistički, jer ne rješava glavni problem onih koji kupuju nekretninu, kaže Halilbegović

Pavlović i Halilbegović. Facebook

jučer

Inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u koja je najavljena prije nekoliko dana definira povrat PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine za punoljetna fizička lica.

Riječ je o prijedlogu Ministarstva finansija i trezora BiH, a inicijativa je podržana i od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

- Pripremljen je Prednacrt zakona o dopuni Zakona o PDV-u, koji je dostavljen na razmatranje Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Ovaj prednacrt mora podržati Vijeće ministara BiH te treba biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega bi uslijedila i njegova primjena - istakli su iz UIO za "Avaz“.

Nema novca

Ekonomski stručnjak i profesor na Internacionalnom Burch univerzitetu Sanel Halilbegović smatra da je ovo dobra inicijativa.

- Bojim se da je razlog podnošenja te inicijative više populistički, jer ne rješava glavni problem onih koji kupuju nekretninu, a to je da nemaju novca ili da nisu kreditno sposobni. Sve i da jesu kreditno sposobni, pitanje je do kada će tu nekretninu otplaćivati. Ta olakšica će pomoći onima koji imaju novca - kaže Halilbegović.

Dodaje da, prema istraživanju provedenom na svjetskom nivou, većina mladih nikada neće imati svoju nekretninu, osim ako je naslijede od svojih roditelja.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je ovakav prijedlog način da države sačuvaju mlade bračne parove i porodice da ostanu u zemlji te da se to u Srbiji već dugo primjenjuje.

- To je jednostavan mehanizam u svakoj zemlji osim u BiH. To je zato što mi imamo dva entiteta, pa se raspored prikupljenih sredstava od PDV-a dijeli po koeficijentima. Prvo su iz UIO rekli da oni ne mogu to da rade, u prijevodu - neće da rade, nego da svaki entitet od primljenih sredstava regresira mladima kojima hoće da to pravo omoguće - istakao je Pavlović.

Promjena mišljenja

No, dalje navodi da su u Upravi za indirektno oporezivanje odjednom promijenili mišljenje, kazavši da postoji mogućnost da se to provede. Šta je razlog promjene mišljenja, iako ranije nikada nisu bili fleksibilni, Pavlović ne zna.

- Kako je moguće da se sada situacija mijenja, kada su se ranije ponašali kao država u državi. Što su oni smatrali da može, to je uredu, a ono što usvoji Parlamentarna skupština BiH oni kažu da ne mogu usvojiti - naglasio je Pavlović.

Složeni mehanizmi

Pavlović ističe da pozitivno mišljenje UIO možda ima veze i s predizbornom kampanjom.

- To nam preostaje da vidimo. Ono što je činjenica jeste da imaju složene mehanizme, prema definiciji, a oni ne žele ništa da mijenjaju. Njima odgovara ovako kako jeste, bez obzira na to što građanima nije u interesu - poručuje Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.