VELIKA DRAMA

Emir Musić, član ekspedicije u pohodu na Elbrus, za "Avaz": Gledali smo smrti u oči

Vjetar je puhao 60 kilometara na sat, temperatura se spustila na minus 20, a ruskog vodiča pogodio je grom

Musić: Svaki pogrešan korak vodio je ka tragičnom ishodu. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 6 dana

Dvojica mladića iz Sarajeva Emir Musić i Muhamed Kadrić poželjeli su osvojiti najviši vrh Evrope - Elbrus, neaktivni vulkan u Rusiji koji se nalazi na 5.642 metra nadmorske visine.

Agonija spašavanja

No, uvjerili su se koliko je priroda nepredvidiva i kako se sve gotovo u sekundi može preokrenuti. Članovi ekspedicije i ekipa Planinarskog kluba "Gorštak“ koja je pohodila ovaj najviši vrh Evrope na kraju su se borili za svoje živote. O toj ekspediciji za "Dnevni avaz“ govorio je 27-godišnji Emir Musić.

- Osim fizičke, izuzetno je važna i psihička priprema. Aklimatizacijske pripreme na planini trajale su šest dana, proveli smo vrijeme adaptirajući se na ambijent, te usavršavali tehniku i testirali opremu - kazao je Musić.

Zastrašujuće je bilo kada se morao suočiti s vremenskim uvjetima koje do tada nije iskusio.

- Na svega 200 ili 300 metara do vrha suočili smo se s vjetrom koji je puhao 60 kilometara na sat, temperaturom od minus 20 stepeni i stravičnom olujom i snijegom. Bili smo prepušteni sami sebi ispod nemilosrdnog neba, bez ikakvih informacija možemo li se i kako spasiti. Čitava ekipa bila je izložena životnim opasnostima, a agonija spašavanja trajala je nekoliko sati, što je meni djelovalo kao vječnost - iskren je bio Musić.

Otkrio nam je da je i njihovog vodiča iz Rusije u tom trenutku udario grom, koji je privukao uređaj za komunikaciju.

Krhkost života

- Srećom, nije životno ugrožen i to je bio trenutak kada smo svi shvatili da je ispred nas vrh, ali ujedno i smrt. Osjećao sam se nemoćno, Elbrus nije samo planina, to kao da je živo biće - nepredvidiv i moćan. U tom trenutku mi smo bili „nepozvani gosti“. Svaki korak je morao biti promišljen, a svaki udisaj plitak. Bili smo svjesni da svaki pogrešan korak vodi ka tragičnom ishodu. Moj prijatelj Muhamed Kadrić i ja smo jedan drugom bili poseban izvor energije. Gromovi su me podsjećali na krhkost života - rekao je Musić.

Istakao je da ta borba nije bila samo protiv prirode, već protiv njih samih, njihovih strahova i sumnji.

- Elbrus me testirao, ali nije slomio. Za mene je vrh osvojen, to je nova prilika za život, koju sam dobio tu noć. Shvatio sam da smo zapravo „mi“ samo obični prolaznici, mali, nebitni i jedino u životu treba da se trudimo da budemo bolji danas u odnosu na jučer, jer tanka je linija između života i smrti - zaključio je Musić.

N. AJNADŽIĆ

Ž6 = Surovi uvjeti prirode

U razgovoru za "Avaz“ Musić je citirao Rainholda Mesnera (Reinhold Messner), italijanskog planinara.

- "Planinarenje nije sport, to je putovanje u vlastitu unutrašnjost, susret sa samim sobom u surovim uvjetima prirode.“ Oduvijek sam volio izazove i uživao u njima, a najviši vrh Evrope Elbrus došao je na red poslije većine vrhova koje sam popeo u našoj Bosni i Hercegovini, ali i regionu. 

Jedan od ciljeva je bio testirati svoje psiho-fizičke sposobnosti, svoje granice i mogućnosti - kazao je Musić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.