BLUDNE RADNJE

Pravni ekspert Josip Muselimović za "Avaz": Sud je ozbiljno pogriješio u slučaju Kasumovića

Postoje kaznena djela kod kojih ne bi trebalo dopustiti otkup

Josip Muselimović. Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 sata 34 minute

Ispovijest žrtve i informacija da je bh. glumac Moamer Kasumović osuđen na godinu dana zbog bludnih radnji nad maloljetnikom šokirale su bh. javnost, ali i pokrenule novi val diskusija o važećoj kaznenoj politici u našoj zemlji, posebno kada je u pitanju nasilje nad djecom. 

Je li kazna od godinu adekvatna za ovakvo krivično djelo, te je li trebalo dopustiti da ona bude otkupljena i da počinitelj ni dan ne provede u zatvoru, pitali smo pravnog eksperta Josipa Muselimovića, jednog od najpoznatijih advokata u BiH.

- Mislim da je vrijeme za ozbiljnu reviziju našeg kaznenog zakonodavstva, posebno u odnosu na određena kaznena djela. Aktualna mogućnost u našem zakonodavstvu jeste da u posebnom postupku sud može dozvoliti otkup kazne izrečene na vremenski period do godinu. To je 36.500 KM ili 100 maraka svaki dan. Međutim, mislim da postoje kaznena djela kod kojih ne bi trebalo dopustiti otkup. Po mom osobnom sudu, pogriješio je sud koji je vodio postupak. Nije trebao dopustiti, nije smio dozvoliti da se ovakvo jedno gnusno kazneno djelo riješi na ovakav način, odnosno da izvršitelj tog kaznenog djela otkupi utvrđenu vremensku kaznu. Sud je ozbiljno pogriješio kad je to dopustio - kaže Muselimović.

Zbog toga je konačno vrijeme da se, izmjenama zakona, definira koja krivična djela ne podliježu institutu otkupa, dodaje Muselimović. On također smatra da rasponi kazni za teška krivična djela nisu adekvatni.

- Naša kaznena politika je inače doživjela ozbiljne promjene. Na početku moje advokatske karijere, a bilo je to davno, recimo u oblasti prometa smrtna posljedica kažnjavana sa 4 ili 6, a ja sam branio u predmetima malo ozbiljnijih saobraćajnih nesreća gdje je sankcija išla i do 8 godina zatvora. Sad imate smrtne posljedice i kazne od godinu, to otkupiš i kao da se ništa dogodilo nije. Dakle, trebat će nam ozbiljnije intervencije u ovom dijelu - ističe Muselimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.