SAOPĆENJE

Općina Stari Grad: Zbog neisplaćenog duga SDA-u se ne izdaje novo rješenje

Ovaj organ je izdao rješenja kojima se odobrava privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje info stolova, ali podnosioci zahtjeva su odustali

Općina Stari Grad. Općina Stari Grad

E. T.

prije 3 sata 50 minuta

Povodom netačnih tvrdnji u vezi sa navodnim odbijanjem zahtjeva političkih stranaka za postavljanje info stolova na javnim površinama tokom predizborne kampanje, Općina Stari Grad Sarajevo iznosi sljedeće činjenice radi tačnog informisanja javnosti:

Stranka demokratske akcije - Općinska organizacija Stari Grad, dana 04.09.2024. godine, obratila se molbom za postavljanje info stolova Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad Sarajevo za period od 06.09.2024. do 04.10.2024. godine, uz navođenje lokacija za navedeno. Uvažavajući formalno-pravne nedostatke podneska, a u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj: 2/98, 48/99 i 61/22), nadležna Služba je zatražila otklanjanje nedostataka podneska, a što je podnosilac zahtjeva učinio, te se dana 10.09.2024. godine obratio novom molbom za postavljanje info stolova. Općina Stari Grad Sarajevo isti dan donosi rješenje broj: UP-I-13/1-19-4539/24-AŠ, kojim se Stranci demokratske akcije - Općinska organizacija Stari Grad izdaje odobrenje za privremeno korištenje javne površine za postavljanje info stolova za lokacije i period tražen zahtjevom imenovanih.

Imenovani, dana 12.09.2024. godine, ovaj organ obavještavaju da odustaju od zahtjeva za postavljanjem info stolova, a po kojem je prethodno izdato navedeno rješenje, i pri tome nisu izvršili uplatu naknade za korištenje javne površine.

Nadležna Služba je Stranci demokratske akcije - Općinska organizacija Stari Grad uputila akt, na zahtjev od dana 16.09.2024. godine kojim se traži postavljanje info stolova za dan 17.09.2024. godine, da su obavezni platiti naknadu za dane koje su privremeno koristili javnu površinu do dana odustanka od predmetnog zahtjeva, obzirom da je odredbama člana 54. stav 1. Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području Općine Stari Grad Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 14/24, 22/24, 25/24 i 32/24) utvrđeno da se korisnicima javne površine koji nisu u cjelosti izmirili naknadu za ranije odobreni period, ne može ponovno izdati odobrenje za korištenje javne površine. Do danas ovaj organ nije zaprimio dokaz o uplati za naprijed navedeno.

Također, da su neistiniti navodi da nije udovoljeno zahtjevima Stranke demokratske akcije - Općinska organizacija Stari Grad, govori i činjenica da je odobreno privremeno korištenje javne površine za postavljanje govornice u svrhu predizborne kampanje, dana 07.09.2024. godine, obzirom da su bili ispunjeni propisani uvjeti.

Dakle, ovaj organ je izdao rješenja kojima se odobrava privremeno zauzimanje javne površine za postavljanje info stolova, ali podnosioci zahtjeva su odustali, a da pri tome nisu platili naknadu za dane koje su koristili javnu površinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.