SVJETSKO PRIZNANJE

Akademik Kemal Hanjalić dobio prestižnu Nusselt-Reynolds nagradu

Ova prestižna nagrada dodatno potvrđuje međunarodno priznanje značajnih postignuća i doprinosa akademika Hanjalića

Hanjalić: Dobitnik prestižnog priznanja. ANU BiH

E. Ć.

prije 2 sata 31 minutu

Akademik Kemal Hanjalić dobio je prestižnu Nusselt-Reynolds nagradu, jedno od najvažnijih svjetskih priznanja koje se dodjeljuje za izvanredne naučne i tehničke doprinose u oblastima eksperimentalnog prijenosa topline, mehanike fluida i termodinamike.

Ova prestižna nagrada dodatno potvrđuje međunarodno priznanje značajnih postignuća i doprinosa akademika Hanjalića razvoju ovih ključnih naučno-tehničkih disciplina.

- Nagrada Nusselt-Reynolds dodijeljena je Kemalu Hanjaliću za izuzetni doprinos modeliranju turbulentnog strujanja fluida i prenosa topline, koji čine osnovu računarske dinamike fluida (CFD), te za njegovu inovativnost u osmišljavanju naprednih eksperimenata koji podržavaju njegove teoretske stavove i potvrđuju razvijene modele - saopćeno je.

Priznanje za Hanjalića. ANU BiH

Nagrada je ustanovljena 1991. godine od strane Skupštine svjetskih konferencija o eksperimentalnom prenosu topline, mehanici fluida i termodinamici (WC-ExHFT) u čast Vilhelma Nuselta (Wilhelm Nusselt) i Osborna Rejnoldsa (Reynolds), pionira modernih teorija i eksperimentalnih metoda u ovim oblastima.

Radovi bh. akademika na ovoj temi transformirali su način na koji se složeni sistemi strujanja fluida analiziraju i razumiju, pružajući alatke koje se koriste u širokom spektru industrija, od inženjerskih aplikacija do istraživanja okoliša. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.