POTVRĐENA INFORMACIJA

Iz OHR-a za "Avaz": Šmit će u Strazburu pružiti nezavisne informacije po "apelaciji Kovačević", ne zauzima stranu

Visoki predstavnik je kontinuirano pozivao političare u BiH da provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima poput Sejdić-Finci

Twitter

Danijal Hadzovic

prije 3 sata 4 minute

Ured OHR-a u BiH poslao je odgovor na upit "Dnevnom avazu" o tačnosti navoda da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozvan u Strazbur od Evropskog suda za ljudska prava radi svjedočenja po "apelaciji Kovačević":

Iz OHR-a su potvrdili tačnost ovih informacija.

- Visoki predstavnik će pristati da Evropskom sudu za ljudska prava pruži nezavisne informacije u svojstvu "prijatelja suda" (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima. To je uobičajena praksa. Visoki predstavnik ne zauzima stranu nego daje svoj doprinos kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi pružio informacije o dejtonskom okviru.

Visoki predstavnik je kontinuirano pozivao političare u Bosni i Hercegovini da provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima poput Sejdić/Finci, Zornić i drugih, te da izmijene ustav kako bi se okončala diskriminacija. U nadležnosti visokog predstavnika je, izmedju ostalog, i briga za održivi razvoj demokratije u BiH - navode u odgovoru iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.