VOJNOPOLITIČKI ANALITIČAR

Hamza Višća za "Avaz: Krivica nije samo na Helezu, ali je nedovoljno upoznat s neurađenim u reformi odbrane

Komentirajući Helezovu izjavu da je osoblje NATO Štaba dovelo u zabludu ambasadora SAD, Višća kaže da nije uvjeren u to

Višča i Helez. Center for Foreign Policy / Nikola Zura - Fena

Alen Bajramovic

jučer

Reagirajući na oštro intonirano saopćenje Ambasade SAD u BiH upućeno ministru odbrane Zukanu Helezu, vojnopolitički analitičar Hamza Višća kaže da ne želi ulaziti u način njihovog komuniciranja, ali da zastoj u reformama traje već godinama.

- Ambasador SAD je blog o BiH, NATO-u i reformama mogao komotno napisati ili saopštiti i na samom početku svog mandata, a mogli su to saopštiti i njegovi prethodnici, barem u posljednjih deset godina. Niti je on pogriješio, niti bi oni pogriješili. Više od decenije proces reforme stagnira. Dakle, krivica nije samo na ministru Helezu, ima tu “zasluga” i prethodnih ministara i ministrice, koji se baš nisu pretrgli da se uradi išta više od onoga što se može na vojničke mišiće. Odbrana BiH i njen ulazak u NATO je civilno, a ne vojno pitanje, pa su za zastoj u reformi odgovorni i Predsjedništvo BiH, i oba doma Parlamenta, i Vijeće ministara – kaže Višća.

Komentirajući Helezovu izjavu da je osoblje NATO Štaba dovelo u zabludu ambasadora SAD, Višća kaže da nije uvjeren u to.

- Nisam uvjeren da je NATO štab u Sarajevu obmanuo ambasadora Marfija. Prije bi se moglo reći da je ministar Helez obmanut pri prijemu dužnosti i nedovoljno upoznat sa neurađenim u reformi odbrane. A stvarno se ima šta uraditi, od pukova do aktivne rezerve, od viškova naoružanja i municije, do neperspektivnih lokacija – ističe Višća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.