BILO JE TEŠKIH RIJEČI

U Tuzli održana debata kandidata za gradonačelnika: SNSD-ovac se nije pojavio

Lugavić je, s druge strane, rekao da će nastaviti ono što je započeto, a to je snažniji rad na unapređenju urbano održivog razvoja

Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12
S. S.

jučer

U utrci za gradonačelničku poziciju u Tuzli su četiri kandidata. Zijad Lugavić je prijedlog SDP Tuzla, SDA je predložila Zorana Blagojevića, ispred Stranke za BiH kandidovan je Derviš Čičko, dok kandidata za prvog čovjeka grada ima i SNSD koja je kandidovala Tihomira Mihajlovića. 

Na večerašnjoj debati nije se pojavio kandidat SNSD-a Tihomir Mihajlović, a ostala tri kandidata imala su žustru diskusiju na različite teme koje se tiču lokalne sredine, piše Tuzlanski.ba.

Prva tematska cjelina o kojoj su kandidati govorili odnosila se na razvoj gradske infrastrukture i unaprijeđenja urbano održivog razvoja. Kandidati su mogli predstaviti svoj plan rada odgovarajući na pitanja koje konkretne mjere će poduzeti s posebnim naglaskom na javni prijevoz, zelene površine, sigurnost u saobraćaju. 

Bez preduzeća za javni prijevoz

- Nije lagano ovo pitanje. Mi smo jedini grad koji nema svoje javno gradsko preduzeće, javni prijevoz. Saobraćaj je ozbiljan problem. Ono što ću ja uraditi je da ću prekinuti ugovor za trenutnim gradskim prijevoznikom, organizovat ću firmu koja će biti u vlasništvu grada. Dalje, grad je dužan obezbijediti određenim kategorijama besplatnu ili jako nisku cijenu vožnje, i to će biti moj fokus' - kazao je Zoran Blagojević.

Lugavić je, s druge strane, rekao da će nastaviti ono što je započeto, a to je snažniji rad na unapređenju urbano održivog razvoja, da Tuzla bude ekološki odgovoran, društveno pravedan i ekonomski stabilan grad.

- Sve ćemo raditi u skladu savremenih urbanističkih planova, proširit ćemo zelene površine, ulagat ćemo u održive izvore energije. Također, plan nam je i proširenje biciklističkih staza, od Gimnazije Meša Selimović do BCC-a, zatim na Ilinčici, pa imat ćemo stazu Kozlovac-Breške-Majevica-Solina-Brčanska malta, zatim Kiseljak i Šićki brod. Naš fokus je i produžetak južne saobraćajnice, uz održavanje postojećih, kružni tokovi, te inkluzivni elementi za osobe sa invaliditetom.

Što se tiče javnog prijevoza, tačno je da imamo problem, radimo studiju koja će dati rješenje kako riješiti ovaj problem, razgovaramo sa stručnjacima' - kazao je, između ostalog, Zijad Lugavić. 

Bez industrije

Kandidat Derviš Čičko u svojim obraćanjima nije krio nezadovoljstvo dosadašnjim radom gradonačelnika i gradske uprave. 

- Kada slušam Lugavića čini mi se da ne živimo u istom gradu, kao da je ovo sad početak blistave budućnosti. Ispada da je sve sjajno, ali mislim da bi bilo potrebno reći da je Tuzla u užasnoj saobraćajnoj blokadi, problem se mora riješiti od samog ulaza, na Šićkom, a to grad neće da uradi. Što se tiče produženja magistrale, to traje otkako sam ja bio mali. Ne možemo više govoriti da nešto nije u našoj nadležnosti, može se puno toga više uraditi' - riječi su Derviša Čička o prvoj tematskoj cjelini.

Kako zadržati mladost pitanje je na koje su kandidati odgovarali u drugoj tematskoj cjelini. 

- Mi smo u situaciji da nemamo fabrika, nemamo industrije, ne dajemo šansu ljudima za zaposlenje. Ono što ću ja uraditi jeste potpuno izmijeniti industrijsku zonu, za dvije godine ću dovesti 12 kompanija koje znam imenom i prezimenom, to će biti naši ljudi. Oni će postaviti halu i krenuti sa radom. Druga stvar je stambeno zbrinjavanje. Jedan mladi bračni par ,mogu se dogovoriti da oboje prodaju po jedan bubreg i neće moći kupiti ni pola stana. Mi kao grad imamo šansu da zadržimo mlade, do nas je - riječi su Zorana Blagojevića. 

Lugavić, s druge strane, tvrdi da je grad dosta uložio u zadržavanje mladih na ovom prostoru.

- Kada volite svoj grad, sve je moguće. Mi smo dosta uradili, imamo BIT centar, Inkubator centar u Lipnici, stotine mladih koji nisu otišli. Prati se i radi se u korak sa novim tehnologijama. Radit ćemo na otvaranju novih radnih mjesta i unapređenju kvalitetu života. Pružat ćemo podršku mladima za nove biznise, posebno onima koji pripadaju marginaliziranim grupama. Razvijat ćemo nove projekte i podsticati zapošljavanje. U planu su nam nove poslovne zone, tehnološki parkovi, nastavit ćemo sa prekvalifikacijama za prvo zaposlenje, nagrađivat ćemo i dalje nadprosječne rezultati u obrazovanju, kulturi, sportu - riječi su Zijada Lugavića.

Upiranje prsta

Derviš Čičko ponovo je iskoristio svoje vrijeme za kritiku Lugavića. 

- Bit centar ima više kancelarija koje izdaje nego uposlenika, mi nikad nismo vidjeli njihove rezultate, formalno tamo radi direktor i dva uposlenika, Lipnica je još gora, mi ne znamo ni koje su to firme ni profit, tu se baca novac. To je potpuno pogrešan primjer - kazao je Čičko. 

Blagojević je iskoristio priliku da kaže i da je Tuzla najkomplikovanija za pokretanje biznisa, a osvrnuo se na Živinice u kojima su, prema njegovim tvrdanjma, mnogi Tuzlaci pokrenuli vlastite poslove zbog jednostavnijeg postupka. 

- Hajmo se zapitati zašto su otišli u Živinice - kaže Blagojević. 

- U Tuzli za pola sata možete registrovati obrt ako su papiri potpuni - replicirao je Lugavić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.