"AVAZ" NA LICU MJESTA

UKC Tuzla obilježio 25 godina transplantacijske medicine: Prezentovani rezultati

Danas oko 80 posto dijaliznih pacijenata treba transplantaciju bubrega

Konferencija za medije. A. Bešić / Avaz

A. Bešić

prije 2 dana

U povodu obilježavanja 25. godišnjice od prve transplantacije bubrega u UKC Tuzla danas je održana konferencija za medije.

Konferenciji za novinare prisustvovali su pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. med. sc Igor Hudić, pomoćnik direktora za nastavu i naučnoistraživački rad UKC Tuzla prof. dr. Ervin Alibegović, prof. dr. med. sc. Senaid Trnančević, načelnik Klinike za urologiju, doc. dr. Samed Jagodić, šef Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju, prof. dr. med. sc. Mirna Alečković-Halilović i koordinator transplant programa u UKC Tuzla, dr. Lejla Vikalo.

Cilj organizatora je bio da se prezentuju postignuti rezultati i perspektive za dalji razvoj transplantacijske medicine unutar Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i BiH.

U uvodnom obraćanju doc. dr. Hudić je istakao da je prva transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izvedena 15. septembra 1999. godine i da je to bio događaj od krucijalnog značenja za razvoj medicine u Bosni i Hercegovini.

Matične ćelije

- U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u proteklih 25 godina urađeno je 505 transplantacija solidnih organa i transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Jedini smo centar u BiH, a jedan od rijetkih u regionu, koji kontinuirano izvodi transplantaciju matićnih ćelija hematopoeze.

Transplantacijska medicina je jedan od strateških ciljeva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i do sada je u našoj ustanovi urađeno oko 90 posto svih transplantacija u BiH i to uglavnom domaćim resursima. To je postignuto zahvaljujući dobro educiranim timovima, dobroj organizaciji i materijalno tehničkoj opremljenosti - istakao je doc. dr. Hudić.

O počecima razvoja transplantacijske medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla govorio je prof. dr. Senaid Trnačević, specijalista interne medicine, subspecijalista nefrologije.

Kako je u svom obraćanju medijima predstavio prof. dr. Trnačević, projekat transplantacije bubrega u UKC Tuzla realizovan je u saradnji sa transplantolozima iz AKH Beča, iz Austrije, a posebnu zahvalnost prof.dr. Trnačević je iskazao prema prof. dr. Ferdinandu Müllbaheru.

- Evocirajući uspomene sjećam se da su naši učitelji i prije rata težili uvođenju transplantacijske medicine u Tuzli. Godine 1998. krenula je edukacija naših kadrova u Libeku, nakon čega smo stupili u kontakt, preko kolega iz Slovenije, sa prof. Milbaherom iz AKH Beč koji je za svog radnog vijeka uradio preko 4000 transplantacija bubrega širom svijeta. Po dolasku prof. Milbahera u Tuzlu, 15. septembra 1999. godine uradili smo prvu transplantaciju bubrega. Nakon prvih urađenih transplantacija bubrega započela je i edukacija u Beču. Prvih 40 transplantacija smo uradili uz superviziju, a nakon toga smo krenuli samostalno sa izvođenjem transplantacija. Naš naredni cilj je ulazak u Eurotransplant i da imamo 30 donora na milion stanovnika na godišnjem nivou - rekao je u svom obraćanju prof. Trnačević.

Konferencija za medije. A. Bešić / Avaz

Šef Odjeljenja za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju, prof. dr. med. sci Mirna Alečković-Halilović je naglasila da hronična bubrežna bolest predstavlja svjetski javni zdravstveni problem s neželjenim ishodom bubrežne insuficijencije i preuranjene smrti koja danas pogađa svaku desetu osobu u svijetu.

Prema njenim riječima nefrolozi su bili najaktivni da zaživi program transplantacije bubrega, zato što su dijalizni pacijenti najzahtjevniji za transplantaciju.

Danas oko 80 posto dijaliznih pacijenata treba transplantaciju bubrega.

- U Bosni i Hercegovini je do sada ukupno urađeno 350 transplantacija bubrega, od čega u UKC Tuzla 253 transplantacije. Prema ovim podacima u UKC Tuzla u proteklih 25 godina u prosjeku je izvedena mjesečno jedna transplantacija bubrega - istakla je prof. dr. med.sc. Mirna Alečković-Halilović i dodala da transplantacijska medicina predstavlja projekat koji zahtijeva maksimalnu motiviranost liječnika i medicinskog osoblja, kao i savršenu organizaciju, ali i kontinuiranu promociju donorstva.

Zadovoljavajući rezultati

Na konferenciji za medije obratio se i načelnik Klinike za urologiju doc. dr. Samed Jagodić koji je istakao da su postignuti zadovoljavajući rezultati, te da je do danas urađeno 253 transplantacije bubrega, od čega 46 kadaveričnih.

- Uspjeh transplantacije može se procijeniti procjenom preživljavanja bolesnika i presađenog organa i prema toj analizi naši rezultati su unutar procentualnog raspona rezultata svih poznatih svjetskih centara - rekao je doc. dr. Jagodić.

Koordinator za transplant program UKC Tuzla, dr. Lejla Vikalo je istakla da je Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju uključena u proces eksplantacije i transplantcije od momenta utvrđivanje moždane smrti, tokom pripreme i postupka za eksplantaciju organa i tkiva sve do postoperativne njege pacijenta nakon transplantacije organa. Prema njenim riječima proces utvrđivanja moždane smrti je vrlo detaljan i sofisticiran proces koji se odvija kroz više protokola. Rezultati su precizni i tačni. Ona je također istakla da je svijest o važnosti doniranja organa u posljednje vrijeme u blagom porastu.

Kako je u više navrata tokom konferencije za medije naglašeno, razvoj transplantacijske medicine nije moguć bez visoko educiranog zdravstvenog kadra. Na temu edukacije i stručno-naučnog usavršavanja govorio prof. dr. Ervin Alibegović, pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad. On je u svom izlaganju predstavio stručno-naučna poglavlja i radove na temu transplantacijske medicine koji su objavljeni od strane ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Povodom jubileja najavljena je svečana akademija “25 godina transplantacijske medicine u UKC Tuzla”, koja će se održati 26. septembra 2024. godine u hotelu Salis u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.