NA DANAŠNJI DAN

Ademir Kenović, jedan od najboljih bh. reditelja, slavi 74. rođendan

Danas je subota, 14. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 109 dana

Arhiv

I. P.

14.9.2024

Na današnji dan 1950. godine, u Sarajevu je rođen Ademir Kenović, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih reditelja i producenata.

Na Univerzitetu u Sarajevu je studirao engleski jezik i književnost, a potom film, englesku književnost i umjetnost na Denison univerzitetu u Ohaju. Godine 1989., postavljen je za profesora režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Kenović je radio na mnogim dokumentarnim, igranim i prosvjetnim filmovima za domaće TV stanice. Kako on kaže, ljubav prema sedmoj umjetnosti, filmu i režiji tradicija je u njegovoj porodici. Tokom ratnih godina snimio je više od 50 dokumentarnih filmova, sarajevski vizuelni dnevnik...

Neki od najpoznatijih Kenovićevih filmova su: "Ovo malo duše", "Kuduz", "Savršeni krug", "Gori vatra", "Kod amidže Idriza"...


786. - Na vlast stupio Harun al-Rašid, najveći abasidski kalif, junak mnogih priča iz „1001 noći“. Bio je peti i jedan od najvećih i najpoznatijih abasidskih kalifa. Vladao je od 786. do 809. godine, kada je njegova država bila najbogatija i kulturno najrazvijenija na svijetu, zauzimajući veliko područje Azije i Afrike, a glavni grad njegovog kalifata – Bagdad – bio je tada najveći grad na svijetu. Danas se na području njegove nekadašnje vlasti nalaze Tunis, sjeverna Libija, Egipat, Jordan, Izrael, Sirija, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Afganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein, Jemen, Oman, Katar, Turkmenistan, Uzbekistan, te dijelovi Turske, Azerbejdžana, Armenije, Pakistana... Titula kalifa, koju je imao Al-Rašid, u islamskom svijetu označava nasljednika Muhammeda, a.s., odnosno vjerskog vođu muslimana na svijetu. 

Dante Aligijeri. Wikipedia.org

Umro Dante Aligijeri, najveći italijanski pjesnik

1321. - Umro italijanski pisac, filozof i politički mislilac Dante Aligijeri (Alighieri), najveći italijanski pjesnik, koji je sintetizovao italijansku kulturu 12. i 13. vijeka. Izučavao je jezike, pravo i filozofiju, a bavio se i politikom, zbog čega je 1302. doživotno protjeran iz rodne Firence. U nju je odbio da se vrati kad je 1316. pomilovan, pa je umro u izgnanstvu u Raveni. Najpoznatije djelo mu je "Božanstvena komedija", najuzvišeniji spjev o ljudskoj tragediji i nagovještaju svijeta renesanse. Ostala djela: autobiografija "Novi život", u kojoj je opisao veliku ljubav prema Beatriči, "O narodnom govoru", filozofski spis "Gozba".

1851. - Preminuo američki pisac Džejms Fenimor Kuper (James Fenimore Cooper), začetnik historijskog romana u američkoj literaturi. Izgradio je tip pionira na indijanskoj granici, časnog, usamljenog, ali odanog heroja - prauzora mnogih junaka u američkoj književnosti i u filmovima o Divljem zapadu. Utjecao je i na mnoge evropske pisce pustolovnih romana. Djela: romani "Špijun", "Pilot", "Bravo", "Indijanci", ciklus romana "Priče o Kožnoj Čarapi".

1927. - U automobilskoj nesreći poginula američka igračica Isidora Dankan (Duncan), jedna od najznačajnijih balerina 20. vijeka, začetnica modernog baletskog pravca u kojem slobodno oblikovan igrački pokret izražava emocije. Napisala je više članaka i rasprava o baletu i autobiografiju "Moj život".

1937. - Umro češki državnik i filozof Tomaš Garig Masarik, prvi predsjednik Čehoslovačke od 1918. do 1935. i profesor Praškog univerziteta. Od 1907. se kao poslanik u Parlamentu Austro-Ugarske borio protiv režima Habsburške monarhije. Protivio se agresivnoj austrougarskoj politici na Balkanu i aneksiji Bosne i Hercegovine i znatno utjecao na jugoslavensku nacionalističku omladinu prije Prvog svjetskog rata. Djela: "Socijalno pitanje - filozofske i sociološke osnove marksizma", "Samoubistvo kao socijalna masovna pojava moderne civilizacije", "Principi morala Dejvida Hjuma", "Osnove konkretne logike", "Ideali humaniteta", "Najnovija filozofija religije".

Princeza Grejs Keli. Vanityfair.com

Preminula monegaška princeza Grejs

1982. - Dan poslije automobilske nesreće, u kojoj je, vozeći prema Monte Karlu, automobilom sletjela s ceste, umrla je monegaška princeza Grejs - bivša američka filmska glumica Grejs Keli (Grace Kelly), jedna od najvećih modnih ikona i najljepših žena 20. vijeka. Svjetsku slavu Grejs je stekla ulogama u vesternu “Tačno u podne” i pustolovnom filmu “Mogambo”. Zvjezdani status ostvarila je ulogama hladnih lijepih plavuša pritajene strastvenosti u filmovima Alfreda Hičkoka (Hitchcock) “Nazovi M radi ubojstva”, “Prozor u dvorište” i “Držite lopova!”. Vrtoglavi uspjeh rezultirao je Oskarom za glavnu žensku ulogu u filmu "Provincijalka", 1954. godine. Za vrijeme promocije filma “Provincijalka” na Filmskom festivalu u Kanu, 1955. godine, upoznala je monegaškog kneza Raniera III (Rainier). Iako je bila na vrhuncu slave, napustila je glumu i Holivud i udala se Rainera, 18. aprila 1956. godine u Monaku pred tri hiljade uzvanika i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu, putem televizijskih ekrana, pratilo 30 miliona ljudi širom svijeta.

1999. - Posmrtni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića vraćeni iz Splita u Jajce, u obnovljeni samostan Svetog Luke.

2009. - U 57. godini preminuo Patrik Svejzi (Patrick Swayze), holivudski glumac, plesač i kantautor. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima "Prljavi ples" i "Duh".

2011. - Umro Rudolf Ludvig Mesbauer (Ludwig Mössbauer), njemački fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1961. godine, koju je podijelio s Robertom Hofštadterom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.